Kaveri kehui tehneensä töitä kuin urosmehiläinen ...
Huijasi tietysti tapansa mukaan.
Blogi
Erster Satz der Serenade für Streicher in G-Dur. Gut in der Nacht, wenn mann nicht schlafen kann.
Vasemmalle puolelle edelleen mahtuu kohtalaisen paljon. Katoksen reunaan asti lunta voi kasata hyvin, ja autokatoksessa siirsin jo pukin ja peräkärrin auton paikalle, auton niiden paikalle katoksen oikeaan reunaan, jolloin sinnekin voi mättää lunta pari metriä lisää. Ja tietysti valleja voi jostain madaltaa ja lähteä työntämään niiden taakse loivassa nousussa. Kun lunta voi odottaa kertyvän enää vain maaliskuun, niin eiköhän tällä pärjätä.
Kauniimpiahan nuo lumikasat on kuin kukat kesällä.
Oulussa ja Kajaanissa on oma draamansa. Meillä on 2 viimeistä vuotta säästetty jo niin rajusti, että ilmeisesti useiden miljoonien vajetta ei ole. Vuoden lopussa voi joutua lomauttamaan, esimerkiksi minut, velattoman miehen. Noilla nuoremmilla on kaikilla joko opinto- tai asuntolainoja niskassaan. Uusi budjetointijärjestelmä, josta uusi johto ei saa selvää. Riittääkö raha selviää vasta ennen pitkää.
Eri asia sitten on, tekeekö hallitus uuden budjetin kesken vuotta, millä leikataan yliopistojen rahoitusta kunnolla, kuten 1990-luvun alussa. Lamahan ei ole vielä oikeastaan millään tavalla meillä tuntunut. Työmarkkinajärjestöt on päinvastoin järjestäneet taas parin prosentin palkankorotuksen. Varsin tarpeeton tässä tilanteessa, missä valtion tuottavuusohjelma puree edelleen, uusi yliopistolaki nostaa kustannuksia eläkemaksujen osalta, vuokrat nousevat, Aalto on imuroinut kaiken OPM:n pätkärahoituksen kuiviin, ja yliopistot itse säästävät yrittäessään kerätä pääomia tulevaisuutta varten.
No, saa nyt nähdä kuinka tässä käy. Töiden osalta on helpompi vuosi kuin edellinen. Kaikki työt hoituu nyt, jokainen hoitaa asiansa, minun ei ole tarvinnut olla paikkaamassa ketään.
Ei ole helppoa sen kanssa. Suunnitelma oli vaihtaa vanha läppäri Windowsista Ubuntulla toimivaksi. 9.10 on ladattu kahteen eri kertaan ja poltettu cd:lle, eri koneilla. Haluaisin katsoa ensin miltä Ubuntu näyttää ja mitkä ohjelmat sen kanssa toimivat. Ei onnistu.
Vanha kone on Acer Travel Mate 3010 vuodelta 2006. Hyvä kone, luja peli, mutta siinä ei ole sisäistä CD-ROM asemaa, vaan ulkoinen. Käynnistys on rakennettu toimimaan ilman sitä kaikissa olosuhteissa. Acer itse lähtee ensin käyntiin, ja käy hakemassa Windowsin. Kokeilin muuttaa BIOS-asetuksia niin että konetta ei voi bootata mistään muualta kuin cd-asemasta käsin. Seuraus on ettei se löydä käyttöjärjestelmää ollenkaan. Kieltäytyy ehdottomasti tekemästä sitä cd:ltä käsin. Eikä tietysti avaakaan Windowsista käsin sitä. Kokeilin tätä touhua kerran tammikuussa ja lopetin vihaisena. Nyt kokeilin toisen kerran, mutta sama tässä on tulos.
Kokeilin bootata myös tämän Maccini sillä cd:llä, ihan vain kokeillakseni. Ei. Macci sylkee cd:n nopeasti pois. Asetuksia ropeloimallakaan tilanne ei muutu, ilmoittaa vain ettei tarjoamani cd ole hyväksyttävä ja sylkäisee sen pihalle. No, kunhan kokeilin, en tätä konetta Ubuntuksi halua vaihtaakaan.
"Lesser of two evils", kuvaili Maccia yksi oppilaani. Häneltä pamahti kovalevy vuoden käytön jälkeen, mutta meni toki takuuseen. Ei tämä täydellinen ole. Tilttaa kerran kuussa. Saa taas toimimaan uudelleenkäynnistämällä. Mac Word on aivan onneton. Se ei edes osaa tunnistaa eri kieliä, ja erikoismerkit se tuo tekstiin väärillä fonteilla. Yhtä suomenkielistä editoimaani tekstiä se väitti kivenkovaan japaniksi ja vaihtoi koko ajan sikäläisiin fontteihin ja kirjoituskieleen. Määritin koko tekstin kahteen kertaan suomeksi, mutta ei mitään väliä. Japani piti poistaa kokonaan käyttökielten joukosta ennen kuin mikään editointi onnistui. Liitettäessä asiakirjaan teksti useimmista muista ohjelmista, kuten vaikka sähköpostista, Word tuhoaa kaikki asettelumerkinnät ja rivinvaihdot. Perille tulee vain pötky tekstiä. Kaikki pitää sijoittaa ensin Texturiin ja kopioida sieltä Wordiin, sitten tulee rivi- ja kappalejaot mukana.
GoogleDocsista ei voi kopioida asiakirjaa Macilla. Käytinpä Wordia, Texturia tai OpenOfficen kirjoitinta, asiakirjaan tulee vain pitkät pätkät koodia. Tai mitä lienevät, hajamerkkejä. Windows-pohjaisilla koneilla ei ole ongelmaa.
Kaikesta huolimatta totun päivä päivältä paremmin Macciin. Ei tehnyt mieli vaihtaa tänäänkään takaisin Windowsiin, vaikka niin tottuneesti osasin sitä käyttääkin. Mac on nopea, miellyttävä ja elegantti. Lesser of two evils, kuitenkin.
Minulta puuttuu vieläkin kone, jolla voisin hoitaa Word-tiedostot suuttumatta. Entinen tuhosi ja tuhoaa niitä, MacWord on tumpelo. Toiveissa oli että Ubuntulla saisin vanhan koneen siihen kuntoon että Word ja sen Proofing Tools toimisivat siinä täydellisesti, mutta sekään ei siis onnistunut.
No, tällaista näiden kanssa on. Toimeen tullaan.
pyamabana@gmail.com