tiistai 9. helmikuuta 2010

Kattoikkunat

Yksi syy miksi sinne katolle piti lähteä oli että talon kattoikkunat rupesivat yllättämään. Heräsin aamuna muutamana siihen, että vettä tippui jalalleni. Sellaista ei ole ennen tapahtunut. Joka talvi on oltu tähän asti aivan rauhassa niiden kanssa, paitsi joskus kovilla lumettomilla pakkasilla on lasien sisäpuolelle kertynyt vähän jäätä. Nyt vesi tuli ikkunan rakenteiden lävitse. Sinänsä ei mitään haittaa, peitot ja patjat vain kuivamaan, puhdasta vettähän se on.

Veluxin sivulla sanotaan kyllä selvästi:

"Varsinkin loivilla katoilla ja lumisilla alueilla tulee varmistua, että ikkuna alareunan ympärille tai lasin päälle ei synny lumi- tai jäävallia, joka estää sulamisveden vapaan virtaamisen. Ikkunaa ei ole suunniteltu siten, että vesi voi nousta ikkunakarmin päälle. Tällöin on olemassa vaara, että vesi pääsee sisään ikkunasta, aiheuttaen vahinkoa. Tämän takia lumi ja jää on poistettava tarvittaessa ikkunan ympäriltä, joko mekaanisesti tai saattolämmityksellä."

Joten ei asiasta Veluxia voi syyttää. Ikkunat on olleet katolla 2005 lähtien, ostin ja asensin ne vasta sitten kun pääosa talolainasta oltiin jo maksettu. Vesi ei tule sisään talon rakenteista, joten se puoli on kunnossa. Ikkunanpielet tein vesitiiviistä kyprockista, kaikki saumat tarkkaan vesieristäen, joten ei pieni määrä tippuvettä juostessaan laattojen päällä tee vahinkoa sekään. Saa nyt nähdä tapahtuiko ikkunoille itselleen mitään peruuttamatonta haittaa.

Aina ennen on tullut välillä suoja, joka on vienyt ikkunan alapuolelta jäät mennessään, eikä mistään ole tarvinnut huolehtia. Tällä kertaa lumen paksuuntuessa alhaalta tuleva lämpö on hiljalleen alkanut sulatella lunta. Vesi on aikansa valunut alaspäin, kunnes on jäätynyt lumen sekaan ikkunan alapuolella pakkasessa. Se jäämassa uloittui n. metrin ikkunan alareunasta alaspäin. Hakkasin sitä vasaralla ja taltalla matalammaksi, mutta en kuitenkaan ottanut kaikkea pois. Siellä tulee ikkunan vesieriste ja kattotiilit vastaan, enkä halua särkeä niitä. Katsotaan nyt. 

Kovin paljon tarvetta koko kattoikkunoihin ei talvella tietysti edes ole. Kesällä niistä näkee taivaan, ja ne tuo hyvin suuren määrän valoa huoneeseen, paljon enemmän kuin seinäikkunat.

Mutta talvella niistä ei näe kuin poimullista lunta, ja poimutonta kun sitä kertyy paksummin.


Tekninen syy vuotamiseen on selitetty täällä.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Kauniit on!

Yamaba kirjoitti...

Kiitos. Oli niissä töitä.