tiistai 6. toukokuuta 2014

上阿田木神社 Kamiadaki jinja

Kauniilla vuorella on myös shintōtemppeli, joka on hyvin vanha sekin. Temppeli itse kertoo, että vuonna 922 kysyttiin jumalilta neuvoa, josko kannattaisi temppeli perustaa, ja koska vastaus oli myöntävä, se 926 perustettiin. Siellä asustaa monenlaisia jumalia, myös maailman luoneella Izanagilla on siellä asunto, jos hän sattuu haluamaan sitä käyttää. Se on fujipuistosta muutama sata metriä kävellen, suunnilleen koilliseen. Ei sinne moni kuitenkaan vaikuta tietään löytävän. Komean ikivanhan sugimetsän keskellä.

 Toisin kuin Kioton temppeleissä, joissa käy liikaa ihmisiä, täällä on jopa käsipyyhkeet puhdistautumisaltaan vieressä. Hyvin huomaavaista.
 Izanagin nimi jumalien joukossa tosiaan on. Muut eivät tuttuja olekaan.
 Vanhan tyylisiä rakennuksia.
 Temppelin vieressä joku viljelee sieniä. Puulajista en ole varma, mutta noihin halkoihin on porattu reiät, pantu sisään itiöitä ja vahatulppa päälle.
 Jossakin vaiheessa hän asettelee pölkyt sugien varjoon mutta lämpimälle etelärinteelle, missä jokaisen pölkyn kylkeen pääsee sieniä rauhassa nousemaan. Tulee varmaan aika paljon, vaikka ne eivät aidosti puussa kasvatettuina niin paljon tuotakaan kuin sahajauhosta ja lannoitteesta tehdyssä kasvatusalustassa.
 Mutta mitä hän tekee näillä oksilla jäi minulle mysteeriksi. Ne näyttäisivät olevan vain kuivattavana, vahatulppia niissä ei näkynyt ... jaa, ehkä hän polttaa ne teeseremoniahiiliksi. Siihen ne hyvin sopisivat.
Oikein mukava ja opettavainen reissu. Matkaa kertyi 5 tuntia yhteen suuntaan ja saman verran toiseen. Viimeisellä junalla ja viimeisellä bussilla pääsin kotiin. Mutta hyvä reissu.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Veikeä sienimetsä... mitenköhän ne sienet sitten korjataan, kun pölkkyjä on niin tiheässä että ei jalka sekaan mahdu?

Yamaba kirjoitti...

Pitää panna sen verran pienet saappaat jalkaan että mahtuu. Shiitakkeet on rahaa, kyllä omistaja ne metästä kauppaan saa.