torstai 10. huhtikuuta 2014

宝塚歌劇 Takarazuka kageki Takarazukan revyy

兵庫県 Hyōgon prefektuurissa vähän Ōsakasta lähteen 宝塚 Takarazukan kaupungissa on kuuluisa teatteriryhmä, jolla sanotaan olevan vuosittain 2.5 miljoonan ihmisen yleisö, suurin osa heistä naisia. Täyttää tänä vuonna 100 vuotta, eli ensimmäinen esitys on ollut 1914. Toinen teatteri on Tokiossa, mutta täällä on alkuperäinen paikka, toki teatterirakennus on uusi ja komea. Tänne miehen on paras tulla naisseurassa; muuten tulee ilmapiiri, että siinä vanha mies on tullut tuijottamaan nuoria tanssivia naisia. Kaupunkiin pääsee JR-linjalla, mutta autenttisinta on tulla 阪急 Hankyūn junalla; teatteri on Hankyūn yhtiön aikanaan perustama, ja kaikki teatteriväki on saman yhtiön työläisiä. Hankyūn asemalta johtaa myös aito ja oikea 花道 kukkaistie teatteriin: asemalta ulos päästyä heti vasemmalle tavaratalotunneliin, kauppojen lävitse taas ulos. Siellä kukkivat kirsikat, Yoshino-lajikkeet vähän jo lakastumassa.
 Myös myöhäisemmät kirsikkalajikkeet, jotka ovat nyt täydessä kukassa.
 Maan pinnassa on myös kukkia paljon. Kaikki on siistiä ja kaunista. Täällä kävellään naisten teatteriin.

Kaikki näyttelijät ovat siis nuoria naisia, myös ne, jotka näyttelevät miesosia. Eli tämä on päinvastoin kuin kabukissa, missä kaikki näyttelijät ovat miehiä. Ja samoin kuin kabukissa, kumpaakin sukupuolta näyttelevät erikoistuvat sukupuolensa esittämiseen. Takarazukassa miehen näytteleminen tarkoittaa tukan pitämistä kohtuullisen lyhyenä ja sen vetämisenä rasvalla joko kalloa myöten tai nostamista töyhdöiksi, miehen vaatteita ja miehekästä poseerausta - mutta naisen meikkiä kasvoilla. Tuloksena on ylimaallisen kauniita miehiä, naisen unelmia, joilla ei ole vastinetta reaalimaailmassa, mutta eipä tarvitse ollakaan. Näytöksistä voi saada jonkinlaisen kuvan kun kuvittelee näitä olentoja näyttämölle sata, joko yhtä aikaa sata, tai jatkuvana virtana. Myös se kun sata naista vetää pitkillä säärillä yhtä aikaa cancania on unohtumaton näky. 
Voin suositella vierailua. Hankaluutena on, että internetin kautta lipun saa ostettua vain japanin kielellä. Ehkä se onnistuu muutenkin, paikan päältä ainakin.
 Myös Takarazukan linna on kaunis. Ja siisti. Sisällä on paljon kauppoja, joista saa kaunista Takarazukan tavaraa. Siellä on runsaasti vessoja, ja naisten vessat ovat paljon isompia kuin miesten vessat, mutta silti niihin voi joutua väliajoilla jonottamaan. Naisilla on pienempi rakko.
 Näyttämö on iso, ja vaikka oli tavallinen tiistai-iltapäivä, ja jo kuukauden pyörinyt esitys, tuli se ennen näytöksen alkua jälleen kerran aivan täyteen. Teatterilla on jonkin verran lippuja tiskiltä myytävänä, mutta ne toki maksavat. Melkein kaikki paikat olivat varattuja jo useaa päivää ennen tätäkin näytöstä, mutta parven viimeisimmästä takarivistä sain paikat. Hinnaltaan 3500 yeniä ja koska katsomo laskeutuu noin jyrkästi, sieltä näki koko näyttämön aivan hyvin. Parven etupaikat ja suurin osa permantoa maksaa ¥8000 ja permannon etummaiset paikat eivät internetmyynnissä olekaan; en ole varma keille ja mihin hintaan ne oikein myydään. Tyhjää ei sielläkään ollut.
Esitykset eivät ole filosofia, mutta visuaalisesti erittäin vaikuttavia. Voin suositella.

Ei kommentteja: