tiistai 15. huhtikuuta 2014

白峰神社の蹴鞠 Potkupalloa Shiraminen temppelissä

Edellinen vierailu täällä täällä.

Kerran keväällä ja kerran syksyllä tässä urheilun ja erityisesti pallopelien jumalan temppelissä on 蹴鞠 kemarin näytös. Keväällä se on 14.4. tänä vuonna 2014 eli eilen. Tilaisuus alkoi aamupäivällä 10.30, mutta silloin ei vielä olisi kannattanut asettua kentän laitaan; shintōn puhdistautumis- ja pyhitysriitit temppelissä veivät tunnin, toistakin.

 Kenttä on pieni hiekkakenttä, ja pelaajia periaatteessa 8. Lämmintä oli ainakin +25; täysin pilvetön päivä, aurinko paistoi lakkaamatta.
 Pelaajat käyttävät 1000-vuotta vanhoja Heian-kauden asusteita, odottavat tässä kentän päädyssä pallon tuomista kentälle. Klassiset joukkueet on olleet kaikki miesten joukkueita, mutta tässä on naisiakin mukana; 2 joukkuetta, 2 naista ja 6 miestä kummassakin. Tämä ei kuitenkaan ole kilpaurheilua, joten joukkueet pelaavat erikseen. Kunniavieraita kentän sivustalla tuoleilla seuraamassa tilaisuutta.
 Kentälle he menevät yksi kerrallaan, vanhimmasta lähtien, tutustuen siihen polvillaan. Edessä yksi pelaaja valmistautumassa lähtöön. Vaatteet on lämpimät tällaiseen säähän. Pääsevät hikeen nopeasti.
 Pallo on ennen ollut hirvennahasta ommeltu pallo, en ole varma mitä ainetta tuo valkoinen on. Niin kevyt se on, että se kulkee tuulen mukana jos sen yksikseen kentälle jättää. Säännöt ei ole monimutkaiset: pallo pitää saada pysymään ilmassa koskematta siihen käsillään, eli lähinnä jaloilla potkimalla. Jos se sattuu muualle ruumiiseen, niin se ei haittaa. Silloin kun potkaisee, pitää huutaa "Ari!" Tässä ei siis varsinaisesti kilpailla ollenkaan; tämä on vain joukkueurheilua.
 Temppeliin oli tuotu näytteille myös paljon kilpailuissa olleita palloja, kiitokseksi siitä että sen jumalat olivat kisoissa auttaneet.
Tässä video itse pelistä. Pallo ei ole aivan pyöreä, vaan vähän leveyttään pidempi. Lähtee potkaistaessa milloin mihinkin suuntaan, mikä mahdollisesti lisää pelin viehätystä. Yleensä potkuja kertyi yhteen ottelupalloon keskimäärin 3, ja erä kesti keskimäärin 6 sekuntia. Videossa hiukan onnistuneempiakin eriä. Eli pelaajille mukavaa, mutta katsojalle ennen pitkää aika puuduttavaa. Tämä on toisen joukkueen pelistä; kunniavieraat häipyi tuoleiltaan ja auringon paisteesta ensimmäisen joukkueen lopetettua. Puolisen tuntia kumpikin joukkue kentällä taisteli. 1000 vuoden mittaan on pallopeleihin keksitty paljon lisää jännitystä.

http://youtu.be/A6ndfCYqGPo



Ei kommentteja: