Tämä temppeli on perustettu vuonna 888, aputemppeliksi koilliseen Hieizanin vuoren pohjoissivustalle torjumaan koillisen paholaisia pois pääkaupungista. Tänne pääsee ajamalla Eidan-linjalla 修学院 Shūgakuin asemalle ja kävelemällä n. 20 minuuttia itävuoren rinnettä ylöspäin Hieizanin suuntaan. Koillinen on kaikkein hankalin ilmansuunta paholaisten suhteen, koska siellä itä (aurinko) kohtaa varjon (pohjoinen), joten niiden yhtymäkohta on epästabiili. Vanhan kiinalaisen yin-yang -ajattelun mukaan. Enryakuji Hieizanin vuoren päällä ottaa vastaan paholaisten päähyökkäyksen, ja Sekizanin temppeli vuoren sivustalla hoitelee ne, jotka sattuu pääsemään lävitse. Ei kovin iso, mutta hyvin tärkeä temppeli siis. Kuten nämä puolustukselliset vuoritemppelit yleensäkin, ei täälläkään näe mitään eroa buddhalaisuuden ja shintōn välillä. Kumpiakin pientemppeleitä on alueella sulassa sovussa, yhteistä vihollista vastaan.
Tuolta taaempana näkyvästä portista sisään. Loivaa kiipeämistä on vielä jonkin matkaa. Edessä on yksityiskodin portin edustalla oleva sazanka.
Buddhalaistemppelin sisällä on siis oma shintōtemppelinsä 赤山大明神, jonka arkkitehtuurin kuitenkin sanotaan olevan buddhalainen. Portilla on vanhoja puukuulia, jotka on suojattu muovilla nykyään.
Puutarhassa kukkii jo vuokko, Adonis ramosa latinaksi, 福寿草 fukujusō japaniksi. Sitä kasvaa luonnossa täältä Manchuriaan.
Yhdessä temppelin kulmassa on paljon kivisiä munkkeja, ehkä vartiossa, ehkä koulussa. Etualan patsas jäi minulle epäselväksi, mutta ehkä hän on opettaja.
Heidän vieressään on jo selvästi pyhiksi miehiksi muuttuneita hartaudenharjoittajia, ja he edellisiä selvemmin vaikuttavat vartiossa olevilta. Varmaan noin 1000 vuotta siinä seisseet, ja hyvin Kiotoa varjelleet.
Temppelin alueella oli myös aivan uusi patsas, joka ilmoitti merkkaavansa Japanin hengentieteen syntymäpaikkaa. 気学 kigaku on yksi ennustamismuoto, jota jotkut edelleen harjoittavat, ja on ymmärtääkseni nimenomaan erikoistunut ilmansuuntien arviointiin eri tilanteissa. Hyvin sopivassa paikassa Sekizanin temppelissä se siis on.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti