tiistai 18. maaliskuuta 2014

平等院 Byōdōin

Huhtikuun lopun vierailu täällä.

Kioton prefektuurissa, Kioton kaupungin eteläpuolella on Ujin kaupunki, missä on yksi tunnettu japanilainen arkkitehtonisesti kaunis temppeli. Byōdōin on kuvattuna 10 yenin kolikon takapuolella, ja siitä on rakennettu oikean kokoinen jäljennös Hawai'ille. Temppeli on Fujiwaran klaanin rakennuttama vuonna 1052. Siellä on myös jotain, mitä en missään muualla ole nähnyt Japanissa, eli 52 puusta veistettyä pilvien päällä lentelevää boddhisattvaa, sekä yksi naisjumala. Temppelin museossa ne näkee; päätemppeli itse oli korjattavana, rakennustelineiden ympäröimä ja lampi suurelta osin kuivattu.
Ujiin pääsee kätevästi Keihanin junalla. Sisään mennään aika koruttomasta portista.
Temppelialueella on kaikenlaista nättiä. Kirsikka kukkii ruukussa.
 Alueella on useita sivutemppeleitä, joiden katot sopii hyvin yhteen toistensa kanssa.
 Päätemppeli oli vierailtaessa tämän näköinen. Suurin osa rakennustöistä on jo valmis. Vähän valuja ja siistimisiä, sekä telineiden purkaminen jäljellä. Ja lammen täyttö.
 On siellä remontoitu ennenkin. Kyltti ilmeisesti jäänyt paikoilleen niiltä ajoilta.
 Kesällä tässä telineessä on komeaa kun 藤 fuji eli Wisteria sinensis alkaa kukkia.
 Temppelista takaisin asemalle kävellessä tuli vastaan Murasaki Shikibun patsas. Hän ei sinänsä tiettävästi Ujissa asunut, vaan Kiotossa ja Biwa-järven rannalla, mutta hänen kirjoittamansa Genji monogatarin, joka on maailman vanhin romaani - eräänlainen 1000-luvun kauniit ja rohkeat - luvuista osa tapahtuu Ujissa. Nätti patsas.

Ei kommentteja: