keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Googlen saatana

alkaa olla ongelma. Niillä on ollut jo pitkään kampanja kartoittaa ja kontrolloida käyttäjiensä identiteetiä. Viimeisen 10 vuoden mittaan on ehtinyt tehdä niitä vaikka kuinka monta, eri käyttäjänimet ja salasanat Utubeen, Facebookiin, Google Scholariin, Gmailiin, Bloggeriin yms yms. Ja niitä on tehty Suomessa ja ulkomailla, eri tilanteiden tarpeisiin, eri kielillä. Google on vähitellen hankkinut nämä haltuunsa, tai tehnyt strategisia alliansseja niin että kaikki on samassa piirissä nykyään. Käy jossain ja Google vaatii saada tietää mitä nimeä haluat täällä tai tuolla käyttää, kaivaen esiin jonkin nimen viiden vuoden takaa. Kun siellä on etsimässä tai tekemässä jotain, ei jaksa aina innostua Googlesta vaan painaa "joo" -nappia, minkä jälkeen joutuu salasana-identiteetti-kännykkävarmistus yms prosesseihin. Viimeksi portugaliksi, koska yksi opiskelija otti yhteyttä GoogleDriven kautta. WordPress ja Twitter tekevät vastaavaa omilla suunnillaan, Mac myös oman imperiuminsa sisällä, ja kun on vähän kaikessa ollut ainakin joskus, ei aina tiedä kuka on. Luulen, että minulla ei enää ole mitään vastaavaa Microsoftin valtakunnassa, mutta ei sitä koskaan tiedä. Tuloksena on joka tapauksessa helvetinmoinen sotku, mitä lisää se että on vuosien mittaan käyttänyt monia erilaisia koneita milloin missäkin. Kosketat imperiumin yhdellä laidalla yhtä kohtaa yhdellä koneella, ja kohta asia tulee vastaan toisella laidalla toisella koneella. Ei enää tiedä mikä salasana käy missäkin, ja millä nimellä loppujen lopuksi missäkin esiintyy. Panee salasanan tuttuun käyttäjätunnukseen, jota ei ole puoleen vuoteen käyttänyt, ja Google ilmoittaa minun vaihtaneen salasanan 3 kk sitten. Eikä sen nimen kohdalla ole mitään merkintää mistään vaihtamisesta.

Katsoessani GoogleKarttaa ottaa minuun äkkiä yhteyttä Google+, joka on kaivanut esiin kaikki saatanan valokuvani Bloggerista minulta lupaa kysymättä, lisännyt niihin joko lumisadetta tai vilkkuvia valoja, ja pyytää nyt lupaa julkaista ne kaikki henkilökohtaisilla Google+ sivuillani, joita en tiedä luoneeni, mutta kai minä sen olen tehnyt. En antanut lupaa, mutta mitä jos seuraavalla kerralla painan epähuomiossa sitä viereistä nappulaa?

Lienee viisainta luopua kaikista salanimistä ja siivota jälkensä internettosesta, olla vain joka paikassa omalla nimellään, tai häipyä eri paikoista tykkänään, sikäli kuin sen pystyy tekemään. Pitäisi joskus käydä lävitse tämä Bloggerikin, ottaa päiväkirjat talteen omalle koneelleen, ja deletoida kaikki henkilökohtainen. Tänne voisi vaikka jättää temppelipuutarhojen kuvat yms. Niistä voisi jollekin turistille olla hyötyä.

Instagrammiin en ole ikinä tehnyt tunnuksia, enkä siellä edes käynyt ... nyt kävin katsomassa aloitussivun. Se näkyy olevan linkkautunut yhtä aikaa sekä Googleen että Macciin ... suljin sivun saman tien, mutta jäiköhän minusta jälki sinne? Ennen pitkää nähdään alkaako Instagram lähestyä minua kun avaan GoogleKääntäjän seuraavan kerran.

4 kommenttia:

RH kirjoitti...

Jos ei ole paranoidinen, niin googlen kanssa sellaiseksi ainakin on helppo tulla...

Yamaba kirjoitti...

Jep.

lepis kirjoitti...

Olisipa hauska nähdä jokin visualisointi siitä piiristä mitä tuolla sfääreissä pyörittää!

lepis kirjoitti...

Olisipa hauska nähdä jokin visualisointi siitä piiristä mitä tuolla sfääreissä pyörittää!