sunnuntai 11. elokuuta 2013

Farmerin Riverworld

Heinäkuussa mökillä löysin sen kirjahyllystä Philip Jose Farmerin (1918-2009) Riverworld-sarjan (1971-1983) ensimmäisen osan. Olen ostanut sen sisällä olleen kuitin mukaan alennusmyynnistä vuonna 1983. Se on hyvä ja jännä kirja. Tarina siitä kuinka kuollut ihmiskunta vuodesta 100 000 eaa vuoteen 1983, eli 36 006 009 637 ihmistä herää yhtenä päivänä 30 miljoonan kilometrin mittaisen joen rannalta ilman vaatteita ja karvoja. Aivan kaikki siellä eivät ole, vain ihmiset 5-vuotiaista ylöspäin, 25-vuotta vanhemmat 25-vuotiaiksi nuortuneina, kaikki vammat ja sairaudet parannettuina. Se tekee reilun tuhat ihmistä kilometrille joen vartta, eli noin 500 yhdelle puolelle jokea. Vuoteen 1983 mennessä kuolleet sinne mahtuvat; sen jälkeiset eivät enää olisi mahtuneet. Kohtuullinen, mutta ei kovin tiheä asutus. Ruuat, viinat ja tupakat he saavat kolme kertaa päivässä metallisiin sylintereihin joen varrella olevista lataamoista, jotka muuttavat puhdasta energiaa halutunlaiseksi materiaksi, kuten vastapaistetuiksi pihveiksi tai vanhaksi laatukonjakiksi. Kangastakin sylintereihin tulee ennen pitkää kevyeksi vaatetukseksi. Jokimaailmassa ei ole ötököitä eikä eläimiä lukuunottamatta kaloja joessa, ei tauteja eikä pakkasta. Naiset eivät tule raskaaksi. Ruohoa ja puita siellä on, ja kaikkialla laakson molemmin puolin on niin korkeat vuoret että niiden ylitse ei voi kiivetä. Aurinko paistaa päivisin, aamuyöstä sataa aina tunnin.  Siellä ei periaatteessa tarvitsisi kuin syödä, juoda ja naida.

Kirjat käsittelevät sitä miten eri aikakausilta eri kulttuureista eri kieliä puhuvat ihmiset alkavat tulla toimeen keskenään, matkustella pitkin joen vartta ja etsiä syytä siihen miksi he siellä oikein ovat. Eri aikakaudet, kulttuurit, kielet ja rodut ovat joen varrella sekaisinKirjoissa on jännitystä, seikkailuja, sotia, yhteiskunnallista ja uskonnollista spekulaatiota. Sarja osat ovat nämä, julkaisuvuosineen:

1971 To Your Scattered Bodies Go
1971 The Fabulous River Boat
1977 The Dark Design
1980 The Magic Labyrinth
1983 The Gods of Riverworld

Koko paketti alkoi novellina 1952, kasvoi siitä vuoteen 1971 mennessä ensimmäiseksi ja toiseksi kirjaksi, ja paisui sitten trilogiaksi, johon tuli lopulta 5 osaa. Kuten montaa muutakaan populaaria kirjasarjaa, joka ei pysy kolmessa osassa (esimerkiksi Douglas Adamsin liftarikirjoja), ei tätäkään ole ryhdytty kutsumaan pentalogiaksi, sen viidestä pääosasta huolimatta. Lisäksi Farmer kirjoitti joukon novelleja, jotka sijoittuvat Jokimaailmaan, ja sinne ovat sijoittaneet omia novellin mittaisia juttujaan myös useat muut kirjoittajat. Konsepti on kerta kaikkiaan niin herkullinen ja monisärmäinen, että sinne mahtuu vaikka kuinka paljon tarinoita. Kaikki ei pysy Farmerilla kasassa; esimerkiksi eri kirjoissa on eri tieto siitä kuka räjäyttikään Parolandon padon, ja itä sekä joen oikea puoli häneltä menee joskus sekaisin; koska joki mutkittelee koko ajan kaikkialla planeetan pinnalla, ei itä kelpaa miksikään koko joen vartta luonnehtivaksi attribuutiksi, mutta koska se juoksee aina samaan suuntaan, naama yläjuoksulle päin katsottaessa koko joella on olemassa oikea ja vasen puoli. Eli kirjasarjassa on omia sekavuuksiaan, kestihän sen kirjoittaminen yli 30 vuotta, mutta on se hyvin mielenkiintoinen kuitenkin.

Mökin hyllystä löytyi sarjan kolmaskin osa, ja loput kolme osaa ostin Amazonista Kindle-editioina. Kindlessä oli tarjolla myös kaksi John Gregory Betancourtin Jokimaailmaan sijoittuvaa novellia (ei niin hyviä; Betancourt ei pysy Jokimaailman säännöissä kiinni eikä osaa kirjoittaa kunnon tappelukuvausta), mutta ei yhtään Farmerin novellikokoelmista. Ne jätän jo ostamatta. Paperia ei kehtaisi enää ostaa jos sen voi millään välttää. Paperi painaa, vie tilaa, pölyyntyy ja muuttuu muuttojen ja kuolemien tilanteissa ongelmaksi, jos sitä on paljon. Ja minulla jo on. Joka tapauksessa kaikkine pienine sekavuuksineenkin Riverworld on oikein hieno kirjasarja.

Ei kommentteja: