keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Tammen jänissuojaus kuusella

Olen saanut tammeni (Quercus robur) kasvatettua jo kohtuullisen pitkiksi hyvän jänissuojauksen ansiosta. Tammestahan ne muun muassa tykkäisi talvella kovasti, mutta kuusta ne eivät syö. Tänään kun kitkin mökillä näreitä vaihdoin uudet puut tammien ympärille. Kahdesta näreestä karsitaan oksat yhdeltä puolelta, asetellaan ne tammen vastakkaisille puolille ja sidotaan narulla kiinni toisiinsa. Yksi narunpätkä riittää. Kestää monta vuotta ennen kuin naru käy tammelle ahtaaksi.

Kuusi ottaa tähän maahan nopeasti ja suurin joukoin, sekä kasvaa hyvin nopeasti. Ennen kuin huomaakaan näreet venyy jo isoiksi. Muutaman vuoden välein niitä on katkottava pois, mutta osan saa hyötykäyttöön. Pienenä tammilla oli pienet näreet ympärillä, mutta nyt ovat jo sen verran tukevia että pystyvät kannettelemaan isompiakin. Jänis puolestaan on sen verran herkkäturkkinen ja laiska olento, että se ei viitsi kuusen lävitse tukea kuorta syömään. Toimii monta vuotta, myös sen jälkeen kun neulaset on pudonneet. Ei kovin esteettistä, mutta on ne tammet ylös ja paksuiksi saatava.

Kaupan kierremuoveja voi toki myös käyttää, jos ei ole turhia näreitä pihassa, mutta kuusten avulla yleensä myös tammen oksat jää rauhaan. Pienillä tammilla pidin ympärillä heinää tai järviruokoa, eikä jänikset syöneet niitäkään.

3 kommenttia:

RH kirjoitti...

No johan on konstit! Enpä oo ennen tuollaisestakaan kuullut.

Yamaba kirjoitti...

Ainakaan niitä puita, joita olen vuosien mittaan tuolla tavalla suojannut, ei juuri ole syöty.

Yamaba kirjoitti...

Niin, Turun kasvitieteellisen puutarhan entinen ylipuutarhuri Arno Kasvi kertoi joskus että mustaviinimarjan oksat karkottaa myös jänikset. Ihmisen nenään ne haisee hyvältä, mutta jänis ilmeisesti haistaa ne toisella tavalla.