maanantai 8. heinäkuuta 2013

Osnabrück, Raatitalo

Osnabrücker Rathaus on suomalaisenkin historian kannalta tärkeä paikka. Tämä on toinen kaupunki missä 30-vuotisen sodan rauhanneuvotteluja käytiin, ja täällä - n. 60 km päässä Münsteristä - pitivät majaansa lähinnä protestantit, kuten ruotsalaiset, Saksan protestanttiruhtinaat, sekä ranskalaiset, jotka taistelivat protestanttien puolella. Täällä on siis ollut myös suomalaista sotaväkeä. Pannaan tähän vielä oikein kartta siitä ajasta; hyvin erilainen paikka Eurooppa silloin oli kuin nyt; Wikipediasta varastin ja vähän väritin uudestaan. 30-vuotinen sota siis käytiin 1618-1648Saksa oli edelleen aivan sekaisin, Espanjan ja Itävallan Hapsburgit pitivät hallussaan suurta osaa Euroopasta, mutta olivat heikkenemässä; Ranskasta oli sen sijaan sodan myötä tullut selvä suurvalta, ja Ruotsi alkoi tehdä Itämerestä sisämertaan.
Pääneuvottelut käytiin täällä Raatitalossa. 


 Ja tältä parvekkeelta aamulla 25.10.1648 viimein julistettiin rauha, jota Westfalenin rauhaksi kutsutaan. Se julistettiin samaan aikaan siis myös Münsterissä. Rauhan nimenä ei ole kumpikaan kaupunki vaan Westfalen, joka on tämän alueen nimi. Sen jälkeen Ruotsinkin armeija saattoi osin lähteä kotiin päin, osa toki jäi miehittämään uusia alueita.
 Tilaisuuden kunniaksi on raudasta valettu laatta. Pax optima rerum, Rauha korkein hyvä, ja julistuksen päivämäärä. Westfalenin rauha on tärkeä nykyäänkin, koska se loi nykyisen valtiojärjestelmän kansainvälisoikeudelliset perusteet, missä perusyksikkö ei enää ollut imperiumi, vaan valtio, jolla oli selvät maantieteelliset rajat, ja sisäinen suvereenius. Tai no, muutos alkoi silloin, mutta ei ole vieläkään kokonaan lävitse.
 Raatitalo kuten alueen kirkot ja muut vanhat rakennukset on kaikki rakennettu alueen ruskeaviiruisesta hiekkakivestä. Sitä on ollut kohtuullisen helppo leikata muotoon, mutta se on kuitenkin riittävän lujaa rakennusmateriaalia.
 Raatitalon ikkunasta näkyy vanhaa Osnabrückia.
 Ja sen kellarissa on kapakka, jossa voi käydä juomassa oluen 30-vuotisen sodan päättymisen kunniaksi.

Ei kommentteja: