maanantai 8. heinäkuuta 2013

Osnabrück, Maariankirkko

Raatitalon ja torin vieressä on protestanttikirkko; St. Marien evangelisch-lutherische Pfarr- und Marktkirche eli Pyhän Marian evankelis-luterilainen seurakunta- ja torikirkko. Osnabrückissa on sekä katolisia että protestantteja, jotka 1648 jälkeen ovat eläneet rauhassa keskenään - tietääkseni. Rauhan jälkeen jopa sopivat, että aluetta uskonnollisesti hallitsee katolinen ja protestanttinen piispa vuorotellen. En tiedä onko systeemi voimassa edelleen; ehkä sitä ei enää tarvita. Se on alkuaan 1200-1440 aikana rakennettu katolinen goottikirkko, joka 30-v sodassa Ruotsin armeijan miehityksen aikana lopulta jäi protestanttien haltuun.
 Samaa hiekkakiveä kuin muutkin vanhat arvorakennukset.
Sisustustyyli on erilainen kuin katolisissa kirkoissa; vaikken osaakaan sanoa oikein tarkkaan mikä tässä on protestanttista.
 Raudasta tehty kynttiläteline ainakin on erilainen kuin katolisissa, mutta kynttiläteline siellä on, kuten katolisissakin. Koleana kesäpäivänä täälläkin oli lämmintä ja kotoisen tuntuista.
 Komeat punaväriset urut, sopivat goottilaiseen tyyliin.
 Penkeissä on vain istuimet, ei niitä puisia kovia polvistumisalustoja, joille polvistuminen katolisessa jumalanpalveluksessa on hyvin kivuliasta. Polvissa luu on heti nahan takana, ja kun suurin osa ruumiin painosta on polvien päällä, niin koskee se. Tässä ei tarvitse samalla tavalla kärsiä. Penkeissä on oikein pehmusteetkin, jotta seurakuntalaiset saavat kuunnella sanaa miellyttävästi istuen.
 Saarnastuoli täällä on protestanttiseen tapaan, mutta myös alttari keskellä lattiaa samalla tavalla kuin katolisissa kirkoissa. Kirkonmenoissa en koskaan käynyt tällä reissulla, joten en tiedä kulkisiko seremonia samaa kaavaa kuin Suomessa.
 Kirkon katolisista vuosisadoista johtuen täältäkin löytyy pääkalloja kun aikansa etsii. Katolisuudessa on jotain hämmentävää; kaikki se kärsimyksen, marttyyriyden ja kuoleman korostaminen mikä niissä koko ajan tulee vastaan. Luurangoista murretut luunkappaleet pyhäinjäännöksinä, pyhät vesiastiat joista viedään pullossa vettä kotiin seuraavaksi vuodeksi ja muut tavat. Vaikka siinä on sama peruskirja kuin protestanteilla, on se silti kovin erilainen uskonto. Mutta komeita rakennuksia aikanaan tekivät.


Ei kommentteja: