sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Mies siivoaa

Pientä konfliktia kotona eilen, tänään jo ohitse; pesin keittiön ja tyhjensin pöytien päällykset. Huippuimurin rasvaiset kannet koneeseen, pinttyneimmät tahrat työpöydistä kloorilla, kovettuneet veitsellä. Vaimo yleensä keittiön hoitaa, mutta se oli nyt koko kesälomansa reissussa, eikä ole ehtinut siivota mitään. Viikonloppuna ei ehdi saada niin paljoa energiaa että voisi tavallisuudesta poikkeavia paikkoja siivota. Minulla taas on ollut tapana aloittaa loma siivoamalla jotain; peruja lapsuusajoilta jolloin äitini oli aina töissä ja laittoi poikansa tekemään isot siivoukset. Aina jouluna ja kesäloman alussa, koko talo. Töissä oli tietysti isäkin. Nyt kun olen kotona, ja on aikaa olla keittiössäkin, en mahdu sinne jos en raivaa paikkoja tyhjiksi.

Vaimo vain pitää keittiötä omana territorionaan. Japanilaiseen tapaan hän mielellään täyttää kaiken mahdollisen tilan mahdollisesti tarvittavilla tavaroilla, kuten keittokirjoilla, kynäruukuilla, kodinkoneilla, teepaketeilla jotka ei mahdu enää kaappiin, veitsitelineillä, pannulapuilla ja -alusilla, metallikeräykseen menossa olevilla puhtaaksi pestyillä alumiinivuoilla joita ei oikein kehtaa panna kaappiinkaan, kukkaruukuilla, lukemattomalla postilla, tyttären muinoin askartelemilla savitöillä ja sen sellaisella. Se on kaikki raivattu tieltä pois. Klinkkerit on pesty ja pölyt pyyhitty korkeimpienkin kaapinovien päältä.

Panin huvikseni kuukkeliin hakusanaksi "mies siivoaa" ja sain loputtoman määrän naisten keskusteluja asiasta. Yleensä ongelmana näkyy olevan, että mies ei siivoa ollenkaan, mutta osalla ongelmana on mies, joka siivoaa koko ajan.

No, minä olen keskitien kulkija. Aloitettu homma viedään loppuun, niin kuin nyt tämä keittiöurakka, mutta en aloita sellaisia liian usein. Lattiat imuroidaan tyttären kanssa kerta viikkoon, pestään harvemmin; vessanpytyn osaan pestä jos teen sinne räjähtävän ripulipaskan, astiainpesukoneen osaan täyttää ja panna päälle, kierrätysjätteet ja kompostitavaran osaan viedä ulos, likaiset sukat löytyy siististi sängyn vierestä. Vaatteiden pesu on vaimon monopoli, jota hän ei muille luovuta.

Naisen kanssa on joskus hankalaa, mutta yleensä ei.

Ei kommentteja: