maanantai 8. heinäkuuta 2013

Kotomaata kohti

Kohtuullisen kallis laivamatka, perhe ja auto ja ateriat reilu 1000 euroa. Mutta se toki sisältää 2 hyttiyötä ja 3 ateriaa, eli 2 aamiaista ja yhden illallisen, sekä 1500 km merimatkaa. Helpompaa näin kuin ajaa 4 päivää Baltian kautta, ja ehkä hieman nopeammin Tanskan ja Ruotsin kautta.

Päivällistä siinä välissä ei tarvinnut; laivalla söi aina niin paljon että ruokailujen kertoja sai hyvin vähentää. Nukuinkin suurimman osat matkaa niin päivät kuin yötkin. Väsytti.

Väki laivalla oli rekkakuskeja, keski-iän ylittänyttä karavaanariporukkaa ja jonkin verran lapsiperheitä. Ruotsinlaivojen nuori bilettäjäväki puuttui kokonaan ja meno laivalla oli aika rauhallista. Myyntiäkään laivan kaupassa ei ollut paljoa; hajuvesiä ja karkkia lähinnä, ei edes paljoa viinaa. Ruoka hyvää seisovasta pöydästä, mutta ei mitenkään suureellista. Hyvätunnelmainen laiva.
 Aurinko laskee jonnekin Ruotsin ylle. Joskus naapurimaa häämötti läntisessä horisontissa, yleensä ei.
No niin, noin 5500 maantiekilometriä ja 1500 merikilometriä takana. Autobahnia oli vähän ikävä kun ajettiin kapeaa ja mutkaista suomalaista moottoritietä kotiin päin. Tottui jo ajamaan tarvittaessa 160 km/h laillisesti. Bensiiniä Autobahnilla kului keskimäärin 5.1 l/100 km, eli sen mitä Suomessa talviajossa. Priuksen 1.5 l bensiinimoottori ei pärjää bemareille kiihdytyksissä ollenkaan, mutta kyllä se vauhdin pitää kun nopeuteen rauhalliseen tahtiin on noustu.

Mutta jo tuolta kotiinkin jouti. Pitää opiskella Euroopan kultturia ja historiaa joskus toisen kerran.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Kiitos, kun jaoit hienon matkakertomuksesi! Ihme, että siellä oli niin kylmä, kun täällä pohjoisessa on saanut hikoilla koko ajan.

Yamaba kirjoitti...

Outoa lämpötilaa ihmettelivat sielläkin. Siellä oli pohjoisatlanttinen ilma, Suomessa ukrainalainen. Niinkin voi näköjään käydä. Itämeren eteläosassa jäi paksut pilvet taakse ja alkoi lämmetä.