perjantai 7. kesäkuuta 2013

Puolaa

Kaunasista lähdettiin aamulla kahdeksalta. Köröteltiin kohti Varsovaa. Rekkoja paljon kapealla tiellä, mutta ei niistä oikeastaan haittaa ollut. Rekkaletkan keskellä oli varsin rauhallista ajaa, kun ei lähtenyt ohittelemaan, vaan ajoi niiden vauhdissa. Hidasta se meno oli, 60-90 km/h, mutta toisaalta ei paljoa kulunut bensaakaan, reilu 4 l/100 km. Peltoa koko maisema, paitsi pieniä kaupunkeja yhtenään, etenkin Puolan puolella. 

Varsovan pitäisi olla Euroopan ruuhkaisin kaupunki, joten sinne sitten. Oli siellä paljon autoja, mutta ei se liikenne sen kummempaa ollut. Normaalisäännöillä pärjäsi. Keskustassa pantiin auto vähäksi aikaa parkkihalliin ja käveltiin vähän ympäriinsä. Ostin tietokoneeseeni uuden virtajohdon; kotona on samanlainen odottamassa koneen paluuta takaisin. Kokeiltiin kävellä vähän kaupungillakin, mutta siellä alkoi niin raju tuuli että se heitteli kahviloiden tuoleja pitkän matkaa. Tuulta seurasi rankka sade, mihin helteet meidän osalta loppuivat. +25 sinne tullessa, alle 20 sieltä lähdettäessä. 


Varsova-Frankfurt an der Oder -välille on juuri valmistunut moottoritie, A2 numeroltaan. En tiedä kuinka kauan se on ollut käytössä, mutta ei oheisrakennelmat - P-paikat yms - vielä kaikki valmista ollut. Navigaattori ei sitä tuntenut ollenkaan. Osin siinä on tietulleja, mutta ei kovin kalliita, jotain 3-6 euroa pätkänsä. Kolmella pätkällä niitä taisi olla, vai oliko neljällä. Sitä joka tapauksessa ajettiin, edeltävä matka oli ollut niin hidas. 140 km/h on Puolan moottoriteillä nopeusrajoitus, mutta satoi niin rajusti että paljon hitaammin täälläkin edettiin. Tulvaan ei kuitenkaan juututtu; päästiin niiltä alueilta ohitse, mutta uutisissa kerrottiin seuraavana päivänä vesivahingoista siellä ja eteläisessä Saksassa. 


Koska Liettuassa oli ollut niin hankalaa löytää hotelli tien varresta, olin varannut hotels.comin kautta yöpaikan Poznanista. Se ei ollutkaan mikään hotelli, vaan tavallinen pieni kerrostalokaksio. Jonkun nuoren ihmisen tärkeimmistä irtaimista tavaroista tyhjennetty asunto. Saatiin sinne avain illalla yhdeksän tienoilla, haettiin lähikaupasta vähän syötävää ja mentiin nukkumaan. Ei mitään luksusta, 70 euroa kuitenkin vain. Suihkun viemärin avasin; niin täynnä hiuksia että vesi ei juuri enää juossut pois. Autenttinen turistikokemus joka tapauksessa. Vierailu puolalaisessa kerrostaloasunnossa. 

Ei kommentteja: