perjantai 17. toukokuuta 2013

MTD oksasilppuri 20 v

Vanha oksasilppurini lienee jo n. 20 v vanha. Modern Tool and Die töissä jälleen. Jumitti kuitenkin kovaa ja kerta toisensa jälkeen, joten piti ottaa se auki.
Terät tylsät; epäilen että entinen omistaja ei niitä ikinä ole teroittanut, ja ne risut mitä minä vuosi sitten sillä ajoin oli kaikki lahoa puuta ja haapaa, joka on aika pehmeää. Tuore = viime syksynä kaadettu pihjala ei nyt mennyt siitä lävitse kunnolla; paksua se leikkasi kun varovasti puuta antoi, mutta ohut oksa ei katkennut, vaan ohitti terän, taipui, kiertyi akselin ympärille ja veti koneen jumiin. Etsiskelin netistä, mutta ei tuon tyyppisiä teriä ollut enää myynnissä, tosin en tiedä olenko osannut etsiä oikeat paikat. Irtikään en teriä saanut; amerikkalaista tekoa, tarvittaisiin sen kokoinen tähtipää, jota minulla ei ole. Mutta rautaviilalla viistosti nylkyttäen teroitin sekä tämän puolen terän että vastakkaisella puolella olevat terät. Kone kasaan, bensaa ja narusta käyntiin. Ei terät veitsenteräviä ole, mutta puree ne taas. Jumi tulee kerran puoleen tuntiin, mutta sen vertainen on hyväksyttävää. Vaatii minuutin pari repiä pihlajanen nuora koneesta puruaukon kautta ulos käsin, joskus vähän enemmän.

Moottori koneessa on hyväkuntoinen, ja 2 l tankillinen ei aivan tyhjene kahdessa tunnissa, joten ei se ole kallis käyttää. Puita tosin pitää syöttää rauhalliseen tahtiin, joten ei sillä tee tunnissa isoa kasaa purua, eikä leikkuujälki pienissä oksissa ole hyvä, mutta saa sillä kohtuumäärän tavaraa tehtyä. Paria tuntia pidempään ei illalla kannata jyskyttääkään; pitää antaa naapureille iltarauhaa. Jumeja lukuunottamatta mukavaa hommaa.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Hurjan näköinen masiina!

Yamaba kirjoitti...

Sen tehtävänä on leikata ja repiä puuta palasiksi. Siltä se näyttää.