maanantai 12. marraskuuta 2012

Tōfukuji 東福寺

Tōfukuji on Etelä-Kiotossa hiukan Inarin temppelistä pohjoiseen. Pari asemanväliä; sieltä siirtyi tänne monta ihmistä samaa matkaa. Se on hyvin erilainen, buddhalaistemppelinä sen väritys on paljon hillitympää kuin Inarissa.
 Buddhalaisena suurtemppelinä se on jossain vaiheessa historiaansa hallinnut myös ympäristön shintōtemppeleitä, myös Inaria, minkä voi huomata osassa arkkitehtuuria. Tällaisia jonostoja näkee vain Inarin temppeleissä.
  Täällä se on pieni, eikä oranssia ole missään.
Tōfukujissa on jäljellä Japanin suurin historiallinen paskahuussi. Näissä on aina ollut satamäärin kävijöitä, joille on myyty ruokaa, ja jotka ovat jättäneet myös jotain tärkeää jälkeensä.
 Ulosteet on kerätty tarkkaan talteen, kompostoitu ja myyty lannoitteeksi. Sillä sitten on kasvatettu Kioton rikkaiden perheiden vihannekset ja riisit. Tämä siis kauan ennen väkilannoitteita. Kompostin myynnin sanotaan olleen yksi tämän temppelin tärkeimpiä tulolähteitä.
 Huussi on kuitenkin pientä. Varsinaisesti Tōfukuji tunnetaan vaahteroistaan (Japaninvaahtera, Acer palmatum). Niitä on siellä paljon, ja ne käyvät nyt punaisiksi.


 Temppeli sijaitsee syvän puronotkon molemmin puolin.
 Meitä on täälläkin monta. Jonossa kuljemme.
Kun kärsivällisesti odottaa, saa viimein oman vuoronsa sillan kaiteen ääreen kuvan ottoa varten. Tästäkin näkymästä voidaan ottaa päivän aikana kepeästi 10 000 kuvaa, pääosin kännykällä, mutta ei se siitä kulu. 
 Paikka on kuitenkin nätti myös muulloin kuin punaisena. Siellä missä vaahterat eivät vielä ole lähteneet väriään muuttamaan on vähemmän ihmisiä.
 Tōfukujissa on myös hyvin tunnettu hiekkakenttä. Sen reunalla on penkkejä, joissa voimme vähän aikaa istahtaa ja katsella maisemaa.
 Joka avautuu vuoren rinteelle päin. Pienikukkaisista ja -lehtisistä rodoista ja kivistä rakennettu puutarha alkaa jo hiekkakentän kulmalta, jatkuu rinteelle, ja muuttuu sitten korkeampien puiden muodostamaksi puutarhaksi. Pensaat ovat jo vähän syysväsyneitä tähän aikaan vuodesta. Lepäilevät, kukkivat keväällä kun taas lämpenee.


Ei kommentteja: