perjantai 30. marraskuuta 2012

Shibamata 柴又

Jos vain on joskus katsonut Tora-san -elokuvia, haluaa joskus elämässään käydä Shibamatassa Tokion koillisosassa Edo-joen lähellä. Se paikka on oikeasti olemassa. Jopa Shibamatan asema, jolta joku aina matkaan lähtee, on oikeasti olemassa. Elokuvien virallinen nimi on 男はつらいよ (Otoko wa tsurai yo; On kovaa olla mies), mutta päähenkilönsä, 車寅次郎 (Kuruma Torajirō), lempinimeltään 寅さん (Herra Tiikeri) mukaan ne tunnetaan. Yhteensä 48 elokuvaa vuosien 1969 ja 1995 välillä. Maailman pisin yhden ohjaajan (山田洋次 Yamada Yōji) ohjaama sarja elokuvia samasta teemasta. Hän myös kirjoitti itse melkein kaikki käsikirjoitukset. Ne on hiukan samanlaisia kuin Uuno Turhapuro -elokuvat Suomessa. Eli oikein hyviä. 
 Tora-san on jo haudassa, mutta patsas seisoo edelleen aseman edessä. Siellä ihmiset käyvät kuvauttamassa itseään Tora-sanin vieressä. Tämä on edelleen shitamachia, alakaupunkia. Täällä ei prameilla tornitaloilla, eikä ravintoloissa ole kallista.
 Kauppakatukin on oikeasti olemassa. Taishakuten sandō. Tie, jota myöten pääsee Taishakutenin temppelille.
 Toraya, Tiikerikauppa, on oikeasti olemassa. Tässä se on. Siellä Tora-sanin setä vaimoineen teki ja myi dangoja, sekä asui kaupan peräosastossa.
 Enää siellä ei tehdä dangoja, eikä elokuvia; se on nyt ravintolana, josta saa kohtuuhintaista asiallista ruokaa. Jäljellä vanhasta on vain kuvan peräosassa oikealla olevat portaat, joilla Tora-san on oikeasti astellut mennessään toiseen kerrokseen nukkumaan kotona käydessään, kerran tai kaksi vuodessa. Oikeasti tässä paikassa on kuvattu vain 4 ensimmäistä elokuvaa, loput 44 on Torayan osalta kuvattu studiossa, jonne rakennettiin uusi samanlainen, aivan samanlaisella sisustuksella, ja samanlaisella näkymällä ovesta ulos kauppakujalle.
Minulle tarjottiin Torayassa munakasrisotto ja teetä. Hyvää ja halpaa, oliko 600 yeniä. Paikka on elokuvien tyylille uskollinen. Sopii vähävaraisille pienellä palkalla työtä tekeville tai satunnaisilla keikoilla elämänsä halki keplotteleville ihmisille.

Taishakuten (帝釈天) buddhalaistemppeli Torayan lähellä, on sekin oikeasti olemassa. Tätä ei tehty studioon, vaan niin asemakohtaukset kuin temppelikohtauksetkin on kuvattu oikeissa paikoissa.
 Ja sen kellotorni, josta kumautettiin lähes joka elokuvassa iltakongi. Tuossa se on.
 Taishakuten on hyvin yksinkertainen jokapäiväkäytössä oleva temppeli, eikä täällä tietenkään ole suuria hiekkakenttiä tai istutuksia. Temppelin petäjä on kuitenkin hyvin komea.
 Kuutamo temppelin yllä ...
Olipa hyvä nähdä tämä paikka oikeasti. Minä aika monta niistä elokuvista olen nähnyt. Yli puolet kaikista varmasti.

Ei kommentteja: