perjantai 10. elokuuta 2012

Rondo ja Hasanski sladki elokuussa

Toukokuun lopulla istutetut viiniköynökset voivat ihan hyvin. Rondo niistä lähti nopeammin kasvuun ja on myös kasvanut kovemmin koko kesän. Pisin haara, josta teen päärungon, on kasvanut jo kaksimetriseksi. Muitakin haaroja on muutama.
Tein laudanpätkistä ja talon rakennuksesta ylijääneestä jalkalistasta, joka on lojunut liiterin vintillä jo monta vuotta, tuen köynökselle. Tarkoitus on kasvattaa siitä toivon mukaan aina lumen alle jäävä ja siten mahdollisimman talvenkestävä runko, josta sitten nostetaan oksia ylöspäin telineelle, joka pitää vielä suunnitella ja väsätä. Sen korkeus maan pinnasta on 10 cm, ja koska sen lähelläkään ei ole mitään ruohoa, lumen alla ruuan perässä kulkevien myyrien ei aivan heti pitäisi sen luo osua. Ainakin yksi ammattipuutarhuri väitti, että myyrä kaartaa pois paikoista joista syötävä ruoho loppuu, ja suojasi puitaan myyriltä kitkemällä syksyisin nurmikon paljaalle maalle niiden ympäriltä. Saapa nähdä.

Hasanski sladki mietti pitkään kesäkuuta viitsiikö lähteä kasvamaan ollenkaan, mutta sitten se päätti lähteä ja on venynyt hyvin, puolitoista metriä suunnilleen. Ei niin paljon kuin Rondo, eikä siitä lähde yhtä monta muuta haaraa, mutta kelpaa minulle.
 Rondossa on muutama tällainen terttu, mutta suhtaudun skeptisesti rypäleiden kypsymiseen. Näin kylmänä kesänä etenkin. En tiedä pitäisikö ne leikata jo pois. Pieniä tihruja ovat vaikka lokakuinen elokuu on jo kohta puolessa välissä.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Onpa söpö pikkuinen rypäleterttu! En olekaan koskaan nähnyt rypäleitä pienenä...

Yamaba kirjoitti...

En kyllä minäkään. Jos ei kypsiä saisikaan, niin näkeepähän ainakin pieniä raakoja. Opettavainen kokemushan tämäkin on!