maanantai 30. huhtikuuta 2012

Ketjukemiaa

Vaihdoin vaimon ja tyttären pyöriin kesärenkaat. Mukavampaa ja lämpimämpää tehdä nyt; lokakuussa kun tekee tätä toisin päin on paljon kylmempi ja hämärtyy illalla nopeasti.

 Tyttären ketjut oli päässeet kohtalaisen huonoon kuntoon. Tyttären aino kulkuväline kouluun ympäri vuoden, missä se on usein koulupäivän ajan taivas'alla odottelemassa. Vaimon pyörä on paljon siistimmässä kunnossa, koska sitä ei kovin usein käytetä. Tyttären ketjuissa oli paskaa pinnassa ja vähän ruostetta, jäykät. Ne tarvitsi perushuollon, eli kuumentamisen öljyssä vesihauteessa. Öljy on tavallista auton moottoriöljyä, jonkun kanisterin pohja tai mikä lie. Olen öljynnyt ketjuja samassa öljyssä samassa purkissa ennenkin, monta vuotta sitten tosin viimeksi. Ei sitä tarvitse vaihtaa joka kerta.
 Kuuma öljy käy niin herkkäliikkeiseksi että se painuu kaikkiin pieniin rakosiinkin. Purkista se nostetaan sanomalehden päälle valumaan, ja pyyhitään rätillä kaikki irtonainen öljy pois ketjujen päältä. Öljy ketjujen päällä kerää maantiepölyä pinnalleen. Sisällä öljyä vain tarvitaan. Joka tapauksessa liikaöljyä pyyhittäessä tulee ketjuista myös puhtaat. Ei toki uuden veroiset, mutta aika notkeat kuitenkin.

Selkä on ollut kipeä koko päivän. Olen kulkenut etukumarassa. Illalla käytiin kuitenkin 4 km kävelyllä. Kiskoin selkää kävellessäni suoraan, mikä vähitellen alkoi onnistuakin reilu kilometri käveltyämme. Kävelyn jälkeen tytär hieroi  selkäni, ja vaikka se on edelleen jäykkä, niin selvästi jo paranemaan päin. 


Ei kommentteja: