tiistai 3. huhtikuuta 2012

Hyvä oli maanantaikin

Työnteko maistui eilen sen verran puulta että lopetin kesken ja ajoin mökille. Ylityötunteja maaliskuussakin niin paljon että joka arkipäivä ei tarvitsisi olla töissä. 

Mökillä oli niin lujat hankiaiset että ne hyvin kantoi 70 kg miestä ja vaatteita + 40 kg apulantaa. Lisäksi sinne kulki 50 litraa puuntuhkaa, mutta se oli jo keveämpää. Sitä tulee talossa niin paljon että ei pidä joka vuosi mennä kylvämään kotipihaan, jottei suolaa maaperää liiaksi. Niinpä välillä vien tuhkia mökille mehtään. Siellä on kalkkia ja mineraaleja lehtometsän tyyliin käyttävää puuta sen verran että sinne mahtuu. Samoin osa puustosta tarvitsee lisälannoitusta joskus; riippuen vähän siitä maaperästä mihin ne on istutettu. Maassa missä on kasvanut vuosisadan sankkaa lepikkoa on aika hyvä mineraalikoostumus, mutta vieressä missä on ollut pelkkää kuusikkoa saman ajan menee marjakuusi keltaiseksi. Rodot tarvitsee apulantaa jne. Ja marjakuusi kalkkia. Jne. Kyllä kaikki on helppoa kun on hyvä hankiainen; niin hyvä kävellä missä tahansa. Vatun varret ja heinät on taipuneina lumen alle, eivätkä ole tiellä. Eikä itikoita ollenkaan. Lunta sisämaassa 30-40 cm. Kotona vielä yli 50 cm.


Toisin kuin meillä kotona, oli mökillä rantapenkat jo sulana. Pohjoisempana on siis vähemmän lunta tänä talvena; edellisenä talvenahan tuolla oli maan lumiennätys, toista metriä. Uutisista kuului että etelässä satoi lunta kovaa eilenkin, mutta ei mökillä yhtään. Pilvistä toki oli, mutta muuten kuivaa lievää pakkasta.


Puhistin linnunpöntöt. Enemmän ne pesii ihan pihapiirin pöntöissä kuin kauempana metässä, missä useimmat pöntöt oli tyhjiä. Sama telkänpöntöissä; kolmesta pöntöstä saunan vieressä olevassa oli pesitty onnistuneesti, mutta kahdessa muussa kauempana olevassa ei ollut munankuoria eikä höyheniä ollenkaan. Oli niissä kuitenkin käyty istuksimassa. Uudet purut niihinkin.  ... tuolla jossain keskustelupalstoilla minne illalla satunnaisesti eksyin joku ukko väitti että munakuoret pitäisi jättää pönttöön merkiksi onnistuneesta pesinnästä vaikka aluset muuten vaihtaakin puhtaisiin ... pitää kokeilla ensi kerralla.


Raahasin takametässä helmipöllön pöntön uuteen puuhun. Helvetinmoinen homma, koska pönttö on niin painava ja iso että sen kanssa ei tahdo mahtua samoille tikkaille mitenkään, eikä tahdo jaksaa pidellä sitä paikoillaan niin että saisi solmittua kaapelit puun taakse kiinni. Luja se kyllä on painonsa vastapainoksi, edelleen yhtä kova kuin uusi. Vesivanerikatto ja lujat seinät; kestää vuosikymmeniä. Se oli yhdessä paikassa tarjolla nyt jo 5 vuotta, mutta ei siinä koskaan kukaan asunut. Ehkä ei ole sattunut pöllöä kohdalle. Enkä tiedä tarvitsisiko se aluset alleen niin kuin telkkäkin. En tiedä osaako pöllö kerätä puista naavaa pesäänsä; kolopesijät ei kyllä usein ole mitään rakentajia. Ei siinä tähän asti alusia ollut, mutta kokeilin nyt niiden kanssa. Luultavasti se on riittävän korkealla. Reiluun kolmeen metriin sen sai, pidempiä tikkaita minulla ei nyt mökillä ollutkaan. Talvella 2013 siellä voi ehkä joku kokeilla asumista ... tai sitten jälleen ei. Kyllä alueella myyriä jonkin verran on.


Tulipahan käytyä taas. Väsyneenä ja tyytyväisenä palasin. Kotona pimeällä odotti pihassa 10 cm uutta lunta.

Ei kommentteja: