maanantai 14. marraskuuta 2011

Marraspihaa

Tullaan marraskuun puoleen väliin, ja piha odottelee lunta ja talvea. Kasvimaa on peiton alla. Kasvien penkit kitketty puhtaiksi. Kompostit on tyhjennetty, samoin kompostorit. Kiveykset on pesty painepesurilla. Puut ja mustikkapensaat on talvisuojattu joko muovisin runkosuojin tai verkkoaidoin. Vesipumppu on haettu pois järvestä ja letku tyhjennetty, pää suojattu taitetulla muovikassilla.  Ei ole oikein mitään tekemistä enää.

Muuta kuin odottaa.  ... ... noita pyöreiden kivien kasoja voisi nostella ylös ... ovat painuneet 5-10 cm siitä kun ne kukkien keskeen kasasin joku vuosi ...  mutta vielä he sieltä hyvin näkyvät. 

Tällaiselle kivikkopenkille ei mitään tarvitse tehdäkään. Se on aina valmis. Isompien kukkien maan kasvit on  leikelty alas ja varret pätkitty. En kerää niitä koskaan pois vaan jätän paikoilleen; ovat seuraavan kesän lannoitetta ja humusta. 

Lintulaudat on ripusteltu pihaan ja täytetty auringonkukan siemenillä ja kauralla. Niitä on kolme, linnunmakkaroita vielä toiset kolme, ja pönttöön mahtuu useampikin tiainen lämmittelemään, jos kylmä yö sattuu. Tinttejä käy syömässä monikymmenpäinen parvi päivisin, mutta ei kuvaushetkellä ollut yhtään.

Mutta mitä täällä enää tekisi? Tykkään enempi hyötyliikunnasta ja rakentamisesta kuin lenkkeilystä. 2-4 tuntia kun saisi tehdä sitä päivässä niin hyvä. Nopeasti tuleva pimeä kuitenkin leikkaa ajan helposti tuntiin. Kai tässä on vain ruvettava iltaisin kävelemään koiran kanssa pidempiä lenkkejä. Miina vain kulkee niin hitaasti nykyään tutuissa paikoissa, että sitä on vaikea sanoa liikunnaksi. ... jaa, liiterin takana taitaa olla kasa oksia karsittavaksi ja pätkittäväksi. Sitä voisi ruveta tekemään.

4 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Komealta näyttää! Sääli, että lumi sotkee kaiken alleen.

Yamaba kirjoitti...

Lumessa on oma kauneutensa, ei se haittaa. Ja se luo omia töitään, jos sitä enemmälti tulee.

RH kirjoitti...

Jos asuisit lähempänä, kutsuisin puutarhahommiin :) täällä riittäis hyötyliikuntaa... en oo juuri jaksanu pihalle ängetä, jotenkin vistottaa katsella kaikkea kuollutta ja kuolevaa. Tulis vaan lumi äkkiä ja peittäis kaiken alleen, sitä on sata kertaa mukavampi katella.

Yamaba kirjoitti...

Kyllä se sieltä vielä sataa. Sitten pääsee kolaamaan.