keskiviikko 17. elokuuta 2011

Valkosipulin sadonkorjuu

Kotona oli satanut vettä jonkun jaloilleen jättämään kottikärryyn 10 cm, mikä on kolmelle päivälle aika paljon. Tämänkin päivän satoi rankasti kokonaan. Alkaa olla jo täyden syksyn tuntu. Ja alkoi olla jo aika korjata valkosipulit maasta. Pitkä kasvukausi niillä on jo ollut, alkoivat nousta maasta huhtikuun puolivälissä lumen sulettua.


Naattien päät oli kellastuneet jo jonkin aikaa, ja tänään huomasin yhtä ryvästä pöytään hakiessani että se oli alkanut haljeta. Eli valmistautua seuraavaan kesään levittämällä kynsiä laajemmalle alueelle. Kynnet alkaisivat juurtua kohta tuon perään. Viime syksynä nostin sipulit vasta syyskuussa varsien lakastuttua, mutta se oli aivan liian myöhään. Niissä oli jo juuret, kuoret löysällä kynsissä ja multaa paljon kynsien välissä. Sipulit on siitä mielenkiintoisia kasveja, että ne oikeasti liikkuu mullan sisällä, jos toki eivät kovin paljon.

Pesin ne ja panin autokatoksen pöydälle kuivamaan. Tuuhea juuristo ja isot ryppäät. Maa jossa ne on olleet oli hyvin miellyttävää. Pehmeää, ravinteikasta, isoja matoja paljon, mustaa ja nättiä. Perusparansin sen maan kaksi vuotta sitten, ja olen ollut tulokseen hyvin tyytyväinen. Sipulit ovat ilmeisesti siperialaisia talvivalkosipuleita. Aika mietoja ne ovat, mutta niin ryppäät kuin kynnetkin on isoja, helppo kuoria ja syödä.

Itusipuleistakin oli kasvanut kesän mittaan paksuja jönttejä. Ne ei vielä ole jakautuneet kynsiin, vaan ovat yksi sipuli. Seuraavana kesänä niistä kasvaisi monikynsinen ryväs. En ole vielä päättänyt mitä kylvän ja mitkä vien syötäväksi. Syyskuussa joka tapauksessa olen niitä kylvänyt 10 cm syvyyteen ja heittänyt aika reilusti kanankakkaa päälle. Se sulaa niin hitaasti, että ravinteet irtoaa kunnolla vasta seuraavana keväänä, eli juuri silloin kun sipulit lähtee uuteen kasvuun. Talvella jäässä kanankakalle ei tapahdu mitään.

Olen näihin oikein tyytyväinen.

Mitään ei ole niin helppo kasvattaa kuin valkosipuleita. Kunhan katsoo että rikkaruohot ei pääse juurella isoiksi, niin mitään muuta ei tarvitse tehdä. Lannoitusta ei tarvitse lisäillä enää, ja syvällä kasvavina ne pitävät itse huolen kosteuden hankkimisesta.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Nam!

Yamaba kirjoitti...

Joo, hyviä ovat.