sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Venäläisiä elokuvia

Makasin päivän sohvalla ja katsoin nipun venäläisiä elokuvia. Mikään näistä ei sovi lasten kanssa katsottavaksi. Mutta jokainen on hyvä, mikä milläkin tavalla. Votkaa juodaan kaikissa, missä enemmän, missä kohtuullisemmin. Yleensä enemmän.

Андрей Тарковский Andrei Tarkovski 1979 Сталкер Stalker elikkä hiippailija

Neuvostoliiton aikana tehty klassikko, Tallinnan satamassa kuvattu. Tätä elokuvaa ei koskaan unohda sen nähtyään, mutta ei sitä välttämättä katso toiste. Sopii katsottavaksi jos ei saa illalla unta.

Алексeй Балабaнов Aleksei Balabanov 1997 Брат Brat = Veli

Tästä tykkäsin kovasti. Robin Hood -elokuva, hyvin tasapainoinen. Miellyttävä. Oikeudenmukaisuus voittaa, vaikka sen toteuttaja onkin miettiväinen palkkamurhaaja.

Алексeй Балабaнов Aleksei Balabanov 2000 Брат 2 Veli 2

Tämä menee hiukan makeaksi. Ensimmäisen osan menestyksen johdosta tehty jatko, joka on kyllä hyvä ja vauhdikas, mutta tehty isommalla rahalla ja pääosin Ameriikassa, mikä näkyy. Enemmän kiiltokuvaa kuin ensimmäinen. Hyvä kuva silti.

Александр Рогожкин Aleksandr Rogozhkin 2002 Кукушка Kukushka = Käki

Tämä on herttainen kuva, jos sodanlopetuskuvia voi pitää herttaisina. Alkuperäinen versio on puhuttu venäjäksi, suomeksi ja saameksi. Venäläinen kaupallinen versioni on pilattu puhumalla muunkieliset repliikit venäjäksi päälle. Toimii se osin eräänlaisena sanakirjana. Mutta ei ole erityisen kulttuurillisesti sensitiivistä. Tekstitys olisi ollut parempi, mutta Venäjä on näitä dubbausmaita.

Пётр Буслов Pyotr Buslov 2003 Бумер Bumer = Bemari

Erinomainen elokuva tämäkin, tosin tragiikkaa aika paljon. Nuoria miehiä varastetussa Bemarissa ajelemassa pitkin Venäjää pyssyjen kanssa.

Фёдор Бондарчук Fjodor Bondartšuk 2005 9 рота 9 rota = 9. komppania

Tämä on enemmän Tuntematonta sotilasta kuin Ramboa, tai ehkä mieluummin Rambolla värjättyä Tuntematonta. Suomalais-venäläis-ukrainalainen elokuva Afganistanin sodasta. Mäiskettä on varsin paljon, mutta käy myös selväksi että venäläiset hävisivät sodan.

Алексeй Балабaнов Aleksei Balabanov 2007 Груз 200 Gruz 200 = Lasti 200

Uskomaton elokuva. Tätä nimenomaan ei pidä katsoa lasten kanssa, eikä ennen nukkumaanmenoa. Elokuva elämästä Neuvostoliitossa pienessä kaupungissa Afganistanin sodan aikaan. Tätäkään elokuvaa ei sen nähtyään unohda. Hyvin uskomaton tarina, pitää vielä toistaa. Oli siinä yksi hyväkin ihminen, vietnamilainen vierastyöläinen. Ja toinen joka oli edes järkevä, sellainen lujatahtoinen nainen.

Miksihän minun pitää tehdä aina kaikkea niin paljon kerralla?

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Huh, mikä urakka! Sie et ihan tavisleffoja sit kattelekaan.

Yamaba kirjoitti...

Nämä oli hyviä. Siinä mielessä tavallisia. Venäläisistä uudemmista elokuvista en ole tiennyt oikein mitään, ostin taannoisella reissulla niitä nipun. En kadu ostosta. Siellä osataan nykyään sekin asia.