tiistai 19. heinäkuuta 2011

Yöpäivystys

Kävin valvomassa yön tyttären rippileirillä. Tulipahan katsottua yksi kesäyö lävitse. Siihen tarvitsee jo syyn; juhannuksenakaan en kehdannut valvoa koko yötä enää, koska ei ollut mitään syytä. Mutta nättihän kesäyö on.


Toinen joi järvestä vettä, toinen pullosta limpsaa. Syötiin leipää ja Miina makkaraa. Talo tarjosi ruuat, kunhan itse jääkaapista otti ja laittoi. Miina ei varsinaisesti vahtina ollut, kaverina mukana vain. On jo kohta 11-vuotias ja hyvin hidas. En ikinä ole nähnyt sitä vihaisena ihmiselle, tai purevan ketään, joten uskalsin ottaa mukaan tällaiseenkin hommaan. Yleensä se ei vieraista ihmisistä yksinkertaisesti välitä yhtään mitään. Römeä haukku siitä kuitenkin lähtee.

Ei siellä minun ollessani sen kummempia tapahtunut. "02.48 mopon revittelyääntä kuului vaimeasti metän takaa, mutta ei sieltä tultu pihaan hiippailemaan." "03.20 räksä lensi pihan poikki lauleskellen mennessään." Mutta on siellä pientä kiusaa tehty aikaisemmilla leireillä ja aikaisempina kesinä etenkin. Tämä risti on revitty ylös ja juntattu takaisin toisin päin. Kohtalaisen isoja paukkupommeja on räjäytelty ikkunoiden alla, ja kerran on talon edessä ollut polttopullo palamassa. Ei talon seinässä kuitenkaan. Mopoilla ja autoilla on revitelty parkkipaikalla ja sitten kovaa karkuun. Tuollaista pientä jäynää, joka on tekijöilleen kovasti jännää, ja jolla saadaan leiriläiset herätettyä ja ehkä vähän säikyteltyä. Luultavasti tekijät on itse olleet joku vuosi aikaisemmin samoilla rippileireillä samassa paikassa. Pääosin toiminta ei vaarallista, mutta koska siinä on ollut mukana jo sen verran vanhoja että voivat ajaa autoa ja pääsevät viinakauppaan, niin kännisten törttöilyjen mahdollisuutta, tai jotain vahinkotapausta ei voi laskea pois. Joten siellä on jonkun aikuisen valvottava.

Sana on tietysti kiirinyt tänä kesänä että leirikeskuksella on yövahdit. Vapaaehtoisia vanhempia vain, mutta kuitenkin. Turvayhtiön auto pyörähtää paikalla kerran aamuyöllä. Rauhallista oli nytkin. Luultavasti suurin valvomiseni merkitys oli siinä että henkilökunta sai nukkua rauhassa. Tekevät 16-18 tunnin työpäivää 10 päivää putkeen, paimentaen pariakymmentä 14-15 -vuotiasta nuorta. Tarvitsevat sen unensa että jaksavat olla hyvällä tuulella päivisin; ilman meitä nukkuisivat koiranunta ja heräilisivät vähän väliä. Heillä on kuitenkin vastuu näistä lapsista. Isoset on vielä lapsia hekin; heitä ei voi käyttää yövahteina.

04.30 läksin kotiin nukkumaan. Pärinäpojat ei juuri jaksa siihen aikaan enää olla valveilla hekään. Liian valoisaa.

Oli mukava ja mielenkiintoinen yö. Tykkäsin kovasti. Kesäöitä voisi valvoa enemmänkin ... vaikka mielellään olisi hereillä kesäpäivinäkin.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Varmasti kokemuksena ihan hieno!

Yamaba kirjoitti...

Kyllä. Rauhallinen yö, ei kiirettä mihinkään, hiljaista oleilua ja kävelyä.