torstai 9. kesäkuuta 2011

Ekaterinburgin patsaita

Tänne blogiinsa ehtii vain silloin tällöin pikimmiltään; luppoaikoina siellä täällä ehtii kuitenkin järjestellä kuviaan ja tekstejään, niin että näitä on sitten helppo työntää tänne pitkät pätkät.

Kaupungilla on tietysti myös taidetta. Vastatuulen mies on paikoillaan torilla, täällä kohtuullisen leppeässä tuulessa. Koska Lenin on aina jollain keskeisellä paikalla, liittyy hänen visuaaliseen hahmoonsa nykyään mielenkiintoisesti hyvin usein naisten kosmetiikkaan liittyviä naamoja. Jotka nekin asetetaan aina keskeisille paikoille. Kaupunkitilan rakentuminen on aina mielenkiintoista.


Ekaterinburgin kävelykatu on miellyttävä. Siellä on paljon penkkejä, ja hyvällä ilmalla paljon ihmisiäkin. Tässä on pieni väli kylmien kuurojen välissä illalla, eikä siellä nyt ollut mitään tungosta. Ovat asentaneet sinne ihmisen kokoisia patsaita; tässä kulkukauppias myy hajuvettä. Hänellä on niin miellyttävä olemus, että arvelisin kaupan käyvän, jos hän todellinen olisi. Tällainen taide, joka sopii ympäristöönsä, on selkeää, eikä ole väkisin yleisölle tungettua taideaktivismia, sopii minullekin hyvin. Näissä ei myöskään ole sitä mahtipontisuutta, mitä Lenineihin liittyy, ja koko tämä kävelykatu on minusta sopusointuinen kokonaisuus.

Nämä sinisen talon kulman patsaat ilmeisesti liittyvät tarinaan, missä miehen ja koiran ystävyyden täytyy päättyä, koska morsian ei tykännyt koirasta. Arvelivat.

Hän ei ole patsas, mutta sopinee tänne taideteosten joukkoon kuitenkin; tämänkertainen oppaani ja tarinoiden kertoja, hiukan tunnistusta vaikeutettuna.

Ei kommentteja: