perjantai 23. heinäkuuta 2010

Ulkoseinän pesua

En tiedä mikä on, talon ulkoseinät ja riimalaudat mustuu hiljalleen. Lyöty paikalleen ja maalattu kahteen kertaan n. 10 vuotta sitten. Toki valkeassa pinnassa kaikki helposti näkyy. Pölyä siellä on, ja sisäkulmissa hämähäkin verkkoja, mutta on siellä jotain elävääkin, mitä lie hometta tai levää. Pieniä mustia pisteitä, joita tulee vuosien mittaan yhä tiheämpään. Enemmän sitä on viileämmillä ja kosteammilla puolilla taloa, joten jokin elämänmuoto se on, mutta kaikkialta löytyy. Enemmän ylhäältä kuin alhaalta; tavallista hometta se ei ole. Maalin laadustakaan ei liene kyse. Se tarttuu myös ovien pinnoille.

Kokeilin pestä seinät painepesurilla. Ulkovuorauslaudan pitäisi kestää vähän vettä. Järvivedellä vain, ilman mitään kemikaaleja, ja ero on selkeä. On maalipintakin jo himmennyt, mutta puhtaana vielä kohtuullisen valkea kuitenkin. Etenkin kuivuttuaan ja kaukaa katsoen. Tavallista Tikkurilan öljymaalia. Se pysyy hyvin puussa edelleen, painesuihku ei kuori sitä pois, paitsi paikoitellen joistakin leveistä reunalaudoista. Niitä oppii varomaan parin suihkauksen jälkeen. Pieniä viiruja niistä vain lähti. Muissa pysyy ongelmitta. Ei taida tarvitakaan maalata seiniä uudestaan vielä tänä kesänä. Painepesurilla kätevä ja nopea muutaman tunnin homma koko talo pukin kanssa kiertäen; maalaamiseen menisi telineitä rakennellessa ja siirrellessä monta päivää.

Kevyttä hommaa. Ruuat sitä myöten.

2 kommenttia:

irene kirjoitti...

Kevyttä on ruoka, kovin kevyttä. =9) Moon kans montakertaa halunnu pestä meirän rivariosan seinät painepesurilla, mutten oo tohtinu, kun naapuris asuu niin vihaanen akka, jotta se söis varmahan mun elävältä, jos rupiaasin moisehen puuhahan. Mun matonpesustakin soli teheny kyselyn taloon hallitukselle, jotta saako mattoja pestä omalla terasilla painepesurin kans, ja oli saanu vastaukseksi, jotta saa.
Meirän seinät on sellaasta sinapinkeltaasta peltiä, kun 70-luvulla laitettihin silloosten kylypyhuoneiren ja talojenkin seinihin. Pelli tuntuu olevan ikuusta, mutta kyllä sekin likaantuu aika mustaksi yhyren vuoren kierron myötä. Moon joskus salaa pessy pikkuusen osan parveke pelliistä painepesurilla ja puhurasta tuli. Kaikki mustat "elävät" lähti hyvin pois, vaikkei millää huippupainehella niitä huirellukkaan. On se maailiman hyvä keksintö tua painepesuri. =o)

Yamaba kirjoitti...

Syön minä välillä raskaampatakii. Ei vuan kehtoes laettoo.

Paenepesur on hyvä peli. Minulla ei itse asiassa ou ollu sitä vielä kun 10 päevee. Oun hankkinna konneita vasta kun oun vakuuttunna että sillä varmasti on käättöö. Mutta on sillä ollu. Oun pessy aaton, talon ja liiterin seinät, petonilaatat, kitkennä kortteet niihen raoista, huiskuttanna kosteeta tuulta kasviloelle. Oesin pessy matottii, vuan vaemo otti sen vehkeen minulta ja pessöö niitä ite. Ei luovuta minulle.

Mittees se sinua nuapuris voes tehä, jos sinä oman asuntos seinät nätisti pesisit? Puhtaas on puol ruokoo, sannoovat, vaekka tuskinpa siitä seinäpelliltä kukkaan syö. Kuitennii, suahan päeväsaekaan tehä asunnossaa erlaesia remonttitöetä, ajjoo rälläkällä ja petoniporalla. Oun minnäe asunna rivitalossa. Ilimotin nuapureilla kyllä eillisenä päevänä, että meteliä tulloo, eikähän niillä sitte sitä vastaa mittää ollu. Paenepesunin iän on paljon paljon lempeempi ku poravasaran.