keskiviikko 28. toukokuuta 2014

建仁寺 Kenninji

Kioton vanhin zen-buddhalaistemppeli, perustettu 1202. Tänne tuotiin myös tee ensimmäistä kertaa Kiinasta Japaniin, tuojana munkki Eisai, joka kävi Kiinassa opiskelemassa Chan-buddhalaisuutta. Tännekin on helppo löytää; kaikki turistit, melkein kaikki ainakin, löytävät tiensä Gioniin, Kioton geishakortteliin, neljännellä linjalla Sorsajoen itäpuolella. Sieltä kävellään 花見小路 Hanamikojia (pientä tietä jolla voi nähdä kukkasia) etelään. Ne kukkaset ovat maikoja (tanssityttöjä) tai geishoja, mutta ei heitä usein näe. Turistineitosia vuokrakimonot päällä sen sijaan voi nähdä. Kadun varrella on vanhoja taloja, joiden ravintoloissa ruoka on 2-10 kertaa normaalia kalliimpaa. Täälläkään ei kannata syödä, mutta eri syystä kuin Honganjien edustalla.
 Kenninji on pääasiassa museo, mutta voi siellä myös jäljentää sutraa pientä maksua vastaan.
 Siellä on alkuperäinen Eisain suunnittelema sisäpiha, jossa on kaikki maailman muodot: ympyrä (puun ympärillä), neliö (kaivo) ja kolmio (puun, kiven ja kaivon muodostamana).
 Myös Eisain suunnittelema kivi-ja sammalpiha. Täältä zen-tyylinen puutarhataito levisi muualle Japaniin.
 Pyöreä ikkuna, mutta sepä onkin osin rajoitettu, niin että muoto taas muuttuu. Ikkunan edessä olevalla penkillä ovat tuhannet naiset istuneet valokuvattavina.
 Täällä näkee seinilla tunnettuja zen-buddhalaisia mustepiirroksia. Vanhojen jäljennöksiä. Kaikkea saa kuvata missä tahansa.

 Ja lohikäärmeitä.
 Sivutemppelin katossa. Toinen heistä pitelee kourassaan tietääkseni alkuperäistä Lohikäärmepalloa, josta syntyi yksi Japanin kuuluisimmista mangoista ja animeista.
 Temppelialue on kohtuullisen iso monine sivutemppeleineen. Aivan etelänurkassa olevassa temppelissä on herttaisia villisikoja vartiokoirina.
Tämä on myös yksi niistä temppeleistä, joissa kohtuuvarmasti tapaa väsyneitä koululaisia kaikkialta Japanista. On ne välillä iloisia ja puheliaita, mutta eivät aina. 
Kun on oikein kiire eikä saa oikein mitään kunnolla tehtyä, kannattaa jättää kaikki sikseen ja lähteä käymään jossain nätissä paikassa. Tänne on helppo tulla. Junat ja linja-autot kuljettavat tänne tuhansia ihmisiä joka päivä.

Ei kommentteja: