tiistai 4. helmikuuta 2014

由岐神社 Yuki-jinja

Koska Kioton keskustassa on vaikea olla juhlan aikaan, pitää lähteä kauemmas. 叡山電鉄 Eizan linjalla ihan päähän, Pohjoisvuorille, pääteasema on 鞍馬 Kurama. Se on tunnettu omalaatuisesta patsaastaan.

Kävellään vähän matkaa asemalta vasemmalle kaartaen ylämäkeen, ja tullaan pitkien portaiden juurelle. Kiivetään niitä, mennään Kurama-deran portin lävitse.
Se temppeli in vasta kaukana ylempänä, täällä ei shintōlla ja buddhalaisuudella ole paljoa eroa. Buddhalaisesta portista siis jatketaan shintō-temppeliin. Portin jälkeen löytyy vähän ylempää myös kaapelijuna, mutta sitä ei kannata käyttää. Mukavamman temppelivierailun saa kun kävelee. Eli ylös ja ylös vaan. Matkallakin on nähtävää. Kun on aikansa kiivennyt, tulee sumussa näkyviin kolme mahtavaa 杉 sugia ja koruton shintō-portti. Siellä se on. Se on perustettu samoihin aikoihin kuin pääkaupunki vuonna 794 siirtyi 平安京 Heiankyōhon, eli tänne minkä nimi myöhemmin muutettiin Kiotoksi. Se sijaitsee siis Pohjoisvuorten pohjoispuolella, ja sen tarkoitus aikanaan oli torjua pohjoisen pahat henget pois pääkaupungista. Henkinen puolustuslinnoitus siis.
Isoin sugi on 800-vuotta vanha, 53 m korkea; ei siis yhtä vanha kuin temppeli, vaan joko istutettu tai yhtä hyvin temppelin pihaan kylväytynyt puu. Vuoret on sugeja täynnä. 
Nuotio siellä nytkin paloi. Lämmitti pohjoisen viimoja vastaan. 
Tämä ei ole kovin oranssi shintō-temppeli, vaan enempi harmaa ja vihreä. Koruton vanha vuoristotemppeli.
Siellä on kuitenkin suojeluskoira 狛犬 komainu, leijonan muotoinen koirapatsas, joka tuottaa lapsionnea, ja jos solujen yhtyminen on onnistunut, niin auttaa se myös synnytyksen onnistumisessa. Niissä asioissa tänne myös tehdään pyhiinvaelluksia. 

Ei kommentteja: