perjantai 31. tammikuuta 2014

二条城 Nijōjō, Toisen piirin linna, eli Tokugawojen Kiotonhuvila


Täälläkin on aina paljon väkeä ottamassa kuvia itsestään.
Pramea huvilakokonaisuus, joka melkein koko olemassaolonsa ajan oli tyhjä, koska Tokugawat harvoin viitsivät Kiotossa käydä. Nimenä on nykyään tuo toinen piiri, koska se on keisarin palatsista laskien toisella piirillä. Vartijat ja palvelijat siellä vain hytisivät talvella herran mahdollista vierailua odotellen, koska siellä ei saanut tehdä tulta mihinkään Tokugawojen poissa ollessa mahdollisen tulipalon varalta. Kävivät he siellä joskus paikallisia vasallejaan tapaamassa, ja täällä viimeinen shōgun 1868 luovutti keisarin sotavoimien ylipäällikön arvonsa keisarin edustajalle. Jo Tokugawa Ieyasu rakennutti keisarin lähettilään tapaamista varten huvilaan oman huoneen, jota ei koskaan käytetty muihin tarkoituksiin; lähettilään piti siis saapua Tokugawan luo, Tokugawa ei mennyt keisarin linnaan, mutta toisaalta tuossa huoneessa lähettiläs istui 20 cm korkeammalla kuin shōgun, mikä osoitti keisarin ylempää asemaa suhteessa ylipäällikköön. 

En ottanut enää kilon kameraa tälle reissulle mukaan, on sitä tarpeeksi jo raahattu matkoilla. Nykykännykkä kulkee kevyesti taskussa ja kuvaa hyvissä olosuhteissa yhtä hyvin, mutta vastavaloon sillä ei saa näköjään mitään kunnollista. Pilvipoudalla se pärjää järjestelmäkameralle tällaisen satunnaisen matkailijan käytössä. Joka tapauksessa jotain sieltä jäi kuitenkin käteen. Palmuja suojattuna talvea vastaan riisinoljilla.
 Joka ainoa vuosi joka ainoa petäjä leikataan, otetaan suurin osa neulasista pois, jotta puut kasvaisivat hitaasti ja pysyisivät vuosisadat samanlaisina. Ukko puuhun oksasaksien kanssa ja töihin. Suurin osa heistä oli nuorehkoja laihoja poikia, jotta eivät katko painollaan oksia, mutta seassa vanhempia veteraanejakin.
 Tämä mies on leikannut jo puun yläpuolen ja jatkaa alaspäin, kuten neulasten tiheydestä näkyy. Koska tämä on kaupungin keskustaa, bussit kulkevat ja maanalaisen asema 二条城前 Nijōjōmae on ihan vieressä, täällä käy paljon vierailijoita, joten lukuisten puutarhureiden palkat on helppo maksaa.
 Leikkaustähteet kerätään nätisti pois.
 Tästä sillasta minulla on täällä kuva jo joskus aikaisemmilta vuosilta.
Töisen välissä ehtii joskus käydä tällaisia paikkoja katsomassa, mutta internetaika on sen verran rajoitettu, että se yleensä täyttyy työasioista. Iso läjäys teppelikuvia siksi tänään. 

Ei kommentteja: