sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Julmaa isyyttä

Kiltit isät veisi syyslomalla lapsensa ja perheensä kylpylään ja sellaisiin. Julma isä ostaa perheen naisille työhanskat ja vie heidät mökille pilkkomaan puita pakkaseen, tuuleen ja räntä- ja vesisateeseen. 16 pinom3.
 Sekä saunalle parin vuoden puut. Tehokkaita ja tarkkoja kirvesnaisia.
Saunalta jo puut loppui kun niistä ennen huolehtinut on poissa, mutta tuossa etupinossa niistä menee tuuli koko ajan lävitse ja lienevät jo ensi kesänä polttokunnossa.
 Oksia on pihamaat ja lähialueet vielä täynnä, mutta iso tavara on jo kaikki pinoissa. Lehtikuusetkin näkyy nyt, kun petäjät lähti edestä pois. Muuta ruskaa siellä ei enää jäljellä olekaan.
Liikunnallinen lomaviikko. Pitkäuninen myös; perhe nukkui järjestään 10 tunnin yöunet. Kynttilän valossa alkaa illalla nukuttaa aikaisin. Läskiä pois ja voimaa tilalle. Kumpikaan ei valittanut yhtään.

Pitäisiköhän miettiä vanhan Harvian vaihtamista Aitokiukaaseen. Kalliimpi ostoksena, mutta vie vain kolmanneksen siitä puumäärästä mikä jatkuvalämmitteisessä palaa saunakerralla, eikä tarvitsisi lisäillä puita kylpemisen lomassa. Lämmittää saisi silloin kun huvittaa, ja mennä saunaan samalla tavalla joskus myöhemmin. Harviassa alkaa hiiliarina olla taas entinen, tuhka-astia reikäytyy, savutorvi kohta myös, ja kiuaskivet pitäisi vaihtaa. Jatkuvalämmitteinen kuitenkin nimensä mukaisesti lämmittää myös vettä koko ajan jos sattuu isompi menekki, ja kuivaa saunan hyvin jälkeenpäin; siellä ei ole erillistä pesuhuonetta, joten paikat on hyvinkin märkiä saunareissun jälkeen. Jos vaikka miettisi.

Kävin Narvin sivuilla. Kertalämmitteistä aitokiuasta ei näköjään enää edes myydä vesisäiliöllä, joten antaa olla. Erinomainen kiuas se muuten on, kun vain tietää miten se pitää lämmittää. Moni sellaisen omistaja ei näköjään ole lukenut käyttöohjetta, keskustelupalstojen perusteella arvioituna.

5 kommenttia:

RH kirjoitti...

Nyt piti oikein googlettaa aitokiuas. (huomasinpa, ettei tarvi kuin kahden kirjaimen vaihtaa paikkaa, niin kiukaasta tulee kiusa) Sen kehittelijän nimi on hauska: Jalo Syvähuoko.
Mutta hurjan vaivalloiselta sen kanssa pelaaminen kuulostaa!

Yamaba kirjoitti...

Ei se ole vaivalloista ollenkaan. Tavallisenkin kiukaan lämmittäminen kuulostaisi hankalalta, jos sen selittäisi vaihe vaiheelta. Aitokiukaassa on vähän erilaiset vaiheet, mutta kun ne kerran käy käytännössä lävitse, on homma opittu.

RH kirjoitti...

Niin, ne on tiedettävä niinku jonku häkälöylyn heittäminen. Tavan kiukaassa senkun heittää pulikkaa pesään ja tulta perään, ja saunoo kun on tarpeeksi lämmintä.
Saattaahan siinäkin tietennii jotain pölyjä lennellä löylyn mukana.

Joskus me vuokrattiin mökkiä Raikuussa useana kesänä, ja sen omistaja oli jonain talvena vetässy nätin hopeanvärisen maalauksen kiukaan metalliosien päälle, ja löylytellessä oikein näki, kuinka ne hopeahituset leijui ilmassa... ei jotenkin tuntunut terveelliseltä.

Yamaba kirjoitti...

Ei sieltä lennä mitään kun sen kunnolla lämmittää. Kun 1. pesällinen on puoliksi palanut, niin että se on paksu kerros hehkuvaa punaista hiiltä, lyödään pesä täyteen uutta puuta, niin että saadaan lämpö mahdollisimman kovaksi. Se hehkuttaa kiukaan kivet punaisiksi ja samalla polttaa niihin palamisen alussa kertyneen noen. Kun toinenkin pesällinen on palanut, lyödään kuumalla vedellä "häkälöylyt" piipusta ulos ja työnnetään pellit kiinni. Saunaan mennään 1-8 tunnin päästä, miten milloinkin halutaan. Ei meillä kotona tunnu ilmassa mitään leijailua, eikä sauna nokeennu koskaan.

Sillä hopeamaalilla ei kannata maalata. Nätti kyllä vastamaalattuna, mutta ei kestä ollenkaan. Kokemusta on siitäkin. Musta maali pitää paremmin, mutta rapisee sekin vuosien mittaan pois.

lepis kirjoitti...

Hurjan hienon pinon olette kasanneet!