tiistai 1. lokakuuta 2013

Hyvä uunihernekeitto

Käy sen verran kylmäksi, että on pitänyt taas ruveta lämmittämään uunia. Siinä voi kätevästi laittaa ruokaakin. Olen lukenut 2 päivää tenttejä, esseitä ja luentopäiväkirjoja kotona, joten kotitöihin on kuulunut lämmittämisen lisäksi myös perheen pitäminen ruuissa. Tänään siis iltaruuaksi hernekeitto ja leipää.



Aloitetaan aamulla lämmittämällä uuni. Yksi pesällinen riittää. Jätetään tasaantumaan muutamaksi tunniksi.

Kaapin perältä löytyi paperipussista kourallinen muutama syksy sitten kuivattuja herneitä; ne likoon teräskattilaan 8 tunniksi.

Iltapäivällä kolmelta voi lisätä vettä reilusti ja siirtää kattilan uuniin.

Kuudelta kattilan voi ottaa pois, ja lisätä keittoon kellarista löytyneet viimeiset pienet porkkanat, ison sipulin, roiskauksen meiramia, toinen garam masalaa, kaksi liemikuutiota, ja lopuksi yksi ruikkaus rypsiöljyä ja toinen sesamöljyä. Öljyt antaa syvyyttä keitolle. Kattila takaisin uuniin.

Puoli kahdeksalta uunista pois ja kaiken ajaminen tasaiseksi paksilla. Takaisin uuniin.

Kun perhe kahdeksalta kotiutui, kattila pöytään, sekä leivät, voi ja juusto. Maitoa lapselle ja mustaviinimarjamehua aikuisille. Siinä kaikki tarpeellinen.

Tytär otti lisää, ja otin minäkin. Hyvä keitto, vaekka ite sanonnii. Kypsä ja pehmee, hyvältä haeseva, mahhoo lämmittävä.

Vähän jäi pohjalle; kattila on pihapöydän päällä viileässä yön ja tytär voi syödä loput huomenna iltapäivällä koulusta tultuaan jos on nälkäinen.

Ei kommentteja: