maanantai 19. elokuuta 2013

Pehkua

Tunsinpa ihteni ylypeeks kun ajoin kylän halaki pehkukuorman kansa. Kommee kuorma. Tunti ihtesä melekeen muanviljelijäks. Vaekka eihä varmar-Toyota mikkää oekee raktor ou. Vetopel kuitennii.
Nää on hyvin hoejetulta maetotilalta. Navetassa lehmät haes hyvältä. Se haju tul jostae syvältä lapsuuvesta. Nii syvältä että meinas ruveta itkettämmää. En ou tuas vuoskaasiin lehmän hajua haestanna ollenkaa. Puhtaat lehmät haesoo lämpöseltä.

Viime vuen pehkuja. Onhan ne vähä hommeessa. Kesä 2012 ol satteine. Vuan mansikka ei pientä hometta pane pahaksee nyt, ja ens kessää männessä nää on jo monneen kertaan huuhtoutunneet. Isäntä ee suostunna ottamaa nuista maksua enempöö ku 10 e kappaleelta. Uutta on kohta tulossa kuha poutaantuu, ja vanahat joutaa alta poes. Oesin minä maksanna enemmännii, minulleha pehkusta on paljonnii hyötyä ja etua. En kuitenkaa suanna tingittyä hintoo ylöspäe enempee ku 2 euroo. 8 euroo ol isännän alakuperäne hinta.
Pyöröpualit on aeka paenavia, nämä arviolta 300 kg kappale, kohtuukuivia ku ovat. Niitä ei käsin nostele ylöspäen, vua lavalta ne sua aika heleposti alas työntelemällä vuoroin kummaltakkii puolelta muutaman sentin etteenpäen ja lopuks kellaattamalla ne lavan reunalta pystyyn seisomaan.
Pehku on mukavata tavarata. Kyllä pihassa saes aena olla ainae yks pehkupual koristeena.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Entisvanhasilla kantikkailla pikkupaaleilla olis tullu paljon komiampi kuorma :) tässä yks päivä tuli vastaan kuplavolkkari, jonka katolla oli yksi heinäpaali. Kantikas.

Yamaba kirjoitti...

Joo, olen ennen vanhaan kuskannut niitäkin, ja tyttären pienenä ollessa rakennettiin niistä majoja pihaan, mutta 1) niitä ei paljoa enää ole saatavissa, 2) niissä on paljon enemmän töitä ja 3) pyöröpaalissa on paljon enemmän tavaraa. Koska ne on painavampia ja isompia, niin minusta ne on komeampiakin. En tässä kohden kaipaa aikaan entiseen.