tiistai 20. elokuuta 2013

Kiwi ristille

Kyse ei ole tällä kertaa uusseelantilaisista, vaan tuosta köynöksestä. Kiwinä se minulle joskus myytiin, ja oletin sen olevan arka kasvi, joka varmaan ei hengissä selviäisi, mutta jota voisi huvikseen kokeilla. Ensimmäiset vuodet se kasvoikin hiljalleen, rakennellen juuristoaan. Sitten tein sille 2 m korkean telineen, koska se osoitti taipumusta tuuheta ja lähteä kiipeilemään. Nyt se kasvaa 2 m vuodessa, täyttää joka paikan ja hautaa kaiken ympäristössä alleen. Laikkuköynöshän se on, Actinidia kolomikta, ja pirun rotevakasvuinen. Korkeampi teline näin alkuun voisi olla väliaikainen ratkaisu; en sitä kehtaisi tappaakaan. Tytär tykkää sen marjoista, ja pieniä kiwejähän ne on. Oikein hyviä. Joten tällaisen rakentelin.
Toteutus ei kuitenkaan ole hyvä. Tuo on tontin nurkka, johon työnnettiin maasta nousseita kiviä, ja minä en jumalauta pääse maahan alaspäin kuin vähän matkaa vain. Siellä on isoa tavaraa eikä sinne kerta kaikkiaan mahdu minnekään. Joten rakennelma on aika hutera.

Vaihtoehtoja on kolme: 1) se kaatua rätkähtää, 2) leikkaan köynöksen myöhään syksyllä maan tasalle ja yritän vielä kerran päästä syvemmälle, tai 3) köynös kasvaa sen ympärille niin tiheästi että pitää rotiskon itse pystyssä. Jos 3) onnistuu, niin köynöksen voisi sen jälkeen ohjata köydellä tolpan latvasta takana olevaan petäjään, missä se saisi rauhassa jatkaa ylöspäin vaikka 20 metriä. Tosin ei sen pitäisi 10 m korkeammaksi kasvaa. Tein kakkosnelosen päähän reiänkin kunnon paksuista köyttä varten.

 Actinidia on pitkäikäinen, luulen sen voivan tulla kymmeniä vuosia vanhaksi. Joten mieluummin laittaisi sen menemään ylös kuin sivuille päin.

Ku ite tekköö, nii tulloo mitä sattuu.

Illat jo lyhenee ja yöt pimenee.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Googlettelin, kun kiinnosti tuo köynnös, ja Wiki kertoi sitä sanottavan minikiiviksi, kun ne marjat tai hedelmät maistuu hiukan kiiville... mutta sen mukaan emi- ja hedekasvit on erikseen; jos sulla on vain yksi köynnös, joka kuitenkin tekee hedelmää, niin sehän voi sitten olla: "Suomalainen lajike Annikki sekä puolalainen Dr Szymanowski ovat itsepölytteisiä joten ne tuottavat marjoja itsekseenkin ilman erillisiä hede- ja emikasveja."

Mulla olis syyshommina siirrellä kanadanpiiskua jonnekin tontin reunoille, kun se täyttää kaikki paikat... ja toinen on kotkansiipi. Mukavampiahan ne on, kuin nokkonen, mutta varsinkin jälkimmäinen estää tehokkaasti kaikkien muiden kasvien kasvamisen...

Yamaba kirjoitti...

Joo, kai se on Annikki tai Szymanowski. Sen ostosta on niin monta vuotta, eikä mitään ole pantu muistiin, että kaikki tarkkuus on haihtunut historian hämäriin. Syyshommia se kasvien siirtely.