tiistai 18. kesäkuuta 2013

Moresnet

100 v sitten tuolla paikalla oli 4 erilaista valtakuntaa, yksi niistä hyvin pieni. Moresnetin autonominen alue. Se oli tärkeä, koska siellä oli iso sinkkikaivos, ja Napoleonin sotien jälkeen naapurivaltiot eivät saaneet päätettyä kenelle sen pitäisi kuulua, joten autonomisoivat sen reiluksi sadaksi vuodeksi. I maailmansodan jälkeen siitä tuli osa Belgiaa; ei Saksaa koska Saksa sen sodan hävisi, ja tappoi sodassa koko joukon belgialaisia. Nyt siellä asuu Belgian saksankielinen vähemmistö, josta en aikaisemmin ollut tiennyt mitään.
 Moresnetin pääkaupunki on Kelmis, vanha roomalaiskaupunki. Siitä ei ole enää muita jälkiä kuin tuo nimi, alkuaan Calaminis, jonka sanotaan tarkoittavan "sinkkikaivoksen lähellä". Nyt se on hiljainen pieni siisti kaupunki, jossa asuu paljon eläkeläisiä. Siitä piti 100 v sitten tehdä myös esperanton kielen pääkaupunki, mikä oli yksi yritys säilyttää Moresnetin autonomia yhä nationalistisemmassa maailmassa, mutta ei sekään onnistunut. Eikä esperanto enää näy katukuvassa.
 Kelmiksessä on tehty ranskalaisten perunoiden maailmanennätys. Ainakin tämä Ralfin grilli mainostaa paistaneensa kerralla 1.2 tonnia niitä ja päässeensä ennätykseen. Hyvin hyvin belgialaista.
 Kelmiksessä on pieni mukava museo, jos haluaa tutustua esperanton ja sinkkikaivoksen historiaan. Se on ihan oikeasti mukava ja mielenkiintoinen. Siellä on myös nätti Dieter Portugallin maalaus. Saksalainen taiteilija. En tiedä miksi taulu siellä on. Minulla ei tosin ole siihen mitään julkaisulupaa, mutta se on nätti taulu, hyvin miellyttävä asettelultaan ja tunnelmaltaan, ja luulen että moni ei mene varta vasten sitä Kelmikseen kahtomaan. Kannattaisi kyllä käydä.


Ei kommentteja: