tiistai 18. kesäkuuta 2013

Aachenin tuomiokirkko

Mitään täällä ei oikein ehdi julkaista. Mokkula toimi sen yhden yön, minkä jälkeen siitä loppui lataus. Uutta en ole viitsinyt ostaa, eurot kuluu pääasiassa odotteluun. Töissä taas on päivän jälkeen, kun on hoitanut täkäläiset ja Suomen asiat, niin väsynyt että ei jaksa enää mitään yksityistä. Mutta jos nyt vähän päiväkirjaakin kirjoittaisi.

Aachenissa on käyty. Pieni kaupunki lähellä Belgian ja Hollannin rajaa. Hyvin vanha ja hyvin historiallinen. Tärkein paikka siellä on tuomiokirkko, joka on n. 1200 v vanha, tai sen vanhimmat osat ovat. Sen jälkeen siihen on rakennettu uusia osia joillakin vuosisadoilla, joten se on arkkitehtuuriltaan ulkoapäin aika monipuolinen.
 Sisältä se on varsin häikäisevä. Siellä on värejä ja koristeluja hyvin yltäkylläisesti, vanhaan katoliseen tapaan.
 Täällä on keskiaikainen kuva maailmasta. Veden ympäröimä pyöreä paikka, Jerusalem keskellä pääkaupunkina.
 Mosaiikkeja.
 Kruunaushalli. Noin 30 Saksan kuningasta on täällä kruunattu, ensimmäisenä heistä Kaarle Suuri, tosin ei Saksan vaan Rooman keisariksi vuonna 800. Hänet on tänne haudattukin; piti Aachenin kylpylöistä ja asusteli aikanaan täällä paljon. Lattian alla on paljon muitakin kuninkaita.
 Kruunaushallin katto.

 Katolisia kirkonpenkkejä. Välillä polvistutaan kovalle puualustalle, jotta syntiseen koskisi. Elämä on kärsimystä ja se on pidettävä mielessä, etenkin sunnuntaisin.
Hyvin häkellyttävä paikka, etenkin jos on opas joka kertoo mitä mikin asia tarkoittaa. Katolisuus on täyttä mystiikkaa.

Ei kommentteja: