keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Jokikävelyjä

Pohjoisesta virtaa Kiotoon kaksi jokea. Takanogawa eli Korkeaniityn joki 高野側、jonka lähellä asun.

 Siitä reippaan kävelymatkan länteen on Kamogawa eli Sorsajoki 鴨川。Molemmat on auringonpaisteella aika vähävetisiä ja rauhallisia jokia, mutta niissä on korkeat pengerrykset kummallakin puolella tulvia varten.
 Joet täyttyy kuitenkin sateella nopeasti. Kivi ja asfaltti kaupungissa ei vettä paljon ime, ja kun Kioto on muodoltaan kuin kattila, tasainen alue kaikkialta vuorien ympäröimänä, niin vesi kertyy äkkiä isompiin jokiin. Pienet on kaivettu syviksi ja betonoitu kaikkialta. Tässä on kodin vierestä virtaava Shirakawa eli Valkojoki 白川, sama joka virtaa itäisten temppelinvuorten alueella Filosofin tien keskellä. Se kerää veden sadevesiviemäreistä ja vie Takanogawaan. Näin kun kaivaisivat Pohjanmaallakin jokensa syviksi ja pengertäisivät niin ei tarvitsisi ihmetellä niitä ainaisia tulvia.
 Sorsajoelta katsottuna Hieizan on jo kaukana. Kiotolaisia näkee etenkin viikonloppuisin hyvällä ilmalla paljon joen penkereillä kuntoilemassa ja piknikeillä. Oma maailmansa muuten tiheästi rakennetun asutuksen keskellä.
 On siellä sorsia ja haikaroita kalassa. Vesi on kirkasta, hyvin siellä näkee kalastaa.
 Linnuilla on myös aina katsojia, usein isommalla porukalla.
 Kaupungin keskustassa joet yhtyvät, ja jatkuvat Sorsajokena eteenpäin. Yhtymäkohdassa pääsee hyppelemään vähän veden aikaan joen ylitse. Siellä lapsia paljon läträämässä veden kanssa.
 Ja taiteilijoita piirtämässä kuvia. Saksofonisteja, huilisteja, rumpaleita yms soittamassa; kerrostalossa ei voi pitää meteliä, mutta joen varressa se on sallittua.
 Nättiä heinää siellä kasvaa. Noinkohan tuosta tulisi iso rikkaruoho, ja pärjäisiköhän se Suomessa?
 Taidetta joen varresta saattaa löytää, räppimusiikin säestyksellä.
 Kilpailu käynnissä, muutama tunti aikaa maalata kuva.




 Toisena ohjelmanumerona skeittipojat kaatuilemassa betonille.
 DJ:t ja aitoja vinyylilevyjä.
 Äänten laskua; voittaja sai jatkaa seuraavaan kilpailuun marraskuussa.
Ne on mukavia jokia. Kävelen niiden rantoja välillä kun ehdin, tosin useammin pimeällä.

Ei kommentteja: