lauantai 25. elokuuta 2012

Perunkirjoitus

Toissapäivänä, torstaina, olin Ossuuspankin aulassa 09.25; paikalle päässyt toinen veljentytär oli jo paikalla. Toinen oli töissä. Inex Partnersin logistiikkakeskuksella kulkee paljon tavaraa edestakaisin ja sille tarvitaan kuskaajia, järjestelijöitä ja hintalappujen lyöjiä. Lama tai ei, ihmiset tarvitsee ruokaa ja vaatetta.

Portti pankin toiseen kerrokseen avautui 09.29. Käveltiin  lakiassistentin luo. Nuori tunnollinen nainen. Ryhdyttiin heti töihin. Hän luki hahmottelemaansa perukirjan tekstiä, johon veljentytär ja minä tehtiin pieniä korjauksia. Käytiin lävitse kaikki isäni omaisuus, eli asunto arvioituine hintoineen ja pankkitilit: maksettujen laskujen kuitit ja kuolinpesän pankkitililtä vielä lähtevät menot. Lakimiehen palkkio 700 e. En ole ennen nähnyt tällaista toimitusta, joten minusta pankille kannattaa maksaa siitä että kaiken saa kerralla tarkalleen oikein tehtyä.  Pesänselvittäjän kulut sinne myös pantiin; ne tulevat minulle, ja niiden kooksi arvioitiin 300 e = verottajan todennäköisesti hyväksymä kohtuusumma polttoaine-, puhelin- yms kuluista. Sekä vielä maksu yhdestä virkatodistuksesta, 4,50. Veljeni asui nuorena miehenä pari vuotta Ristiinassa tehden Kuoma-kenkiä, enkä ollut ymmärtänyt pyytää sieltäkin virkatodistusta, mutta lakiassistentti oli hankkinut sen. Veljestäni piti saada katkeamaton virkatodistusten avulla osoitettu elämänkulku todisteeksi siitä että hänellä ei ollut jossain muita lapsia ja siis tähän asiaan liittyviä perillisiä kuin tunnetut veljentyttäreni. Se lisäten kaikki paperit olivat kasassa. Allekirjoitettiin perukirja kolmena kappaleena n. 10.05, eli tilaisuus oli varsin selkeä ja nopea.

Perukirja näkyy olevan hyvin selväpiirteinen dokumentti. Siinä on ensimmäisillä sivuilla lueteltu tarkkaan kaikki omaisuus, sen jälkeen siitä vähennetyt verottajan hyväksymät hautaukseen liittyvät menot, sekä loppusumma, jonka mukaan perintövero meille kolmelle perilliselle noin puolen vuoden päästä putoaa. Sen jälkeen allekirjoitussivu, jossa minun, veljentyttären ja lain määräämien kahden uskotun miehen, tässä tapauksessa pankin kahden lakinaisen, allekirjoitukset. Sitten nippu kaikkien asianosaisten virkatodistuksia, joilla osoitetaan kunkin asema perijänä. Lopuksi jäljennös vanhempieni erotessaan 1990 tekemästä ositussopimuksesta, jolla he jakoivat omaisuutensa keskenään, ja jolla määriteltiin ettei äidilläni ole tässä toimituksessa mitään tekemistä. Siinä kaikki. 13 sivua.

Minulla pesänselvittäjänä on yksi alkuperäinen versio; toinen jää pankkiin talteen 10 vuodeksi ja kolmannen lakiassistentti lähettää verotoimistoon. Verotoimistosta se siirtyy aikanaan Maakunta-arkistoon, mistä sen voi saada käsiinsä vuosikymmenien päästäkin, jos joku meistä sattuu tarvitsemaan, mutta on hukannut omansa. Arviolta 1000 vuoden päästä sen pitäisi vielä olla historioitsijoiden käytössä, jos jotakuta sellaisten dokumenttien tutkiminen kiinnostaa. Veljentyttärille otettiin valokopiot perukirjasta, minullekin yksi kappale. Niitä tarvitaan ainakin jos verottajan kanssa tulee taistelua perintöveron suuruudesta. Lakiassistentti laski meille kuinka paljon itse kullekin sitä pitäisi langeta, ja jos saamme outoja veropäätöksiä, niin perukirjasta näkee tarkkaan sentilleen millaisilla summilla tilaisuudessa operoitiin. 

Ainoa mikä voi heittää on arvio asunnon hinnasta ja lopullinen toteutuma kunhan sen saa myytyä. Verottaja toimii sen arvion mukaan. Jos myyntihinta on korkeampi, menee yli menevästä osasta 30% myyntivoittoveroa, eikä perintöveroa. Jos pienempi, voi pyytää perintöveron vähennystä, mutta verottaja ei sitä välttämättä anna, vaan voi katsoa että markkinat vain ovat muuttaneet perityn omaisuuden arvoa, mutta perintähetkellä arvo oli se miksi se tässä tilaisuudessa arvioitiin. 

------------

Lakiassistentti antoi myös neuvoja perinnön jakamiseksi käytännössä. Asiakirjan voin minä itse laatia perukirjaa mallina käyttäen; siihen ei tarvita enää lakimiestä, ja olen oppinut jo asiaan liittyvän sanaston. Kerätään vain kaikki rahat yhdelle tilille sen jälkeen kun asunto on myyty ja sen säännölliset maksut on sanottu irti. Eli yhtiövastike ja sähkölasku. Veronpalautus tulee joulukuussa, ja se kannattaa odottaa. Ossuuspankin jäsenyyden loppuessa tulee sieltäkin vielä 100 e, mutta vasta vuonna 2014. Sitä ei kannata jäädä odottamaan, vaan tehdä perinnönjakoon sen kokoinen vähennys yhden ihmisen kohdalle, sekä ilmoittaa pankille kenen tilille se aikanaan maksetaan. Minä varmaan tulen olemaan se ihminen, taitaa langeta minulle luonnostaan. Kun me kolme perillistä ollaan allekirjoitettu paperi, ehkä parin todistajan läsnäollessa, mutta ei nekään ole välttämättömiä, voin käydä henkilökohtaisesti pankissa, lopettaa tilin ja tallelokeron, sekä jakaa rahat meidän itse kunkin pankkitileille. Jos asunto saadaan syksyn mittaan myydyksi, niin joulun tienoilla tämän voisi tehdä. Silloin kaikki luultavasti tapaavat seuraavan kerran. 

-------

Veljentytär lähti sairaalaan, leikkaavat syövän alkuasteen pois. Halasin ja toivotin onnea. Hänen äitinsä lähti kuskiksi. Joutaa hyvin esikoistaan ajeluttamaan. Jo vuoden työttömänä. Lopettivat tehtaan ja myivät koneet Viroon. 

----------

Kävelin käytävän toiseen päähän kiinteistönvälittäjän luo. Hyvin tehokas, nopea, ystävällinen ja markkinahenkinen suunnilleen ikäiseni nainen. Isä asui Ossuuspankin rakennuttamassa talossa, isännöinti oli ennen Ossuuspankissa kunnes lakimuutos pakotti sitä tehneen perustamaan oman erillisen yrityksen, mutta sama mies hän joka tapauksessa on. Paras hoitaa kaikki samassa talossa; pankilla on intressi sekä saada asunto myytyä että pitää yllä kohtuullista hintatasoa. Kiinteistönvälittäjä myös asui 20 vuotta sitten melkein veljeni naapurissa ja tunsi molemmat veljentyttäret pikkutyttöinä. Ei sellaisesta ainakaan mitään haittaa ole tässä asiassa. Täytettiin lomake osakkeen tiedoista ja valmisteltiin asunnonmyyntitoimeksianto veljentyttären allekirjoitusta varten. Hän hoitaa myynnin, minä lähden reissuun syksyksi. Sovittiin hintapyyntö, jossa on ostajalle vähän tinkimisen varaa, ja sovittiin uudestaan perunkirjoituksessa määritelty todellinen kauppahinta, johon pyritään. Veljentyttäreltä saatiin puhelimitse autosta lupa näihin numeroihin, sekä myös lupa ryhtyä myymään asuntoa heti. Kiinteistönvälittäjälle soiteltiin siellä istuessani ja asiakkaat kyselivät asuntoja, joten asiassa ei kannattanut odotella. Myyntivaltuutus on voimassa 4 kk (lakimääräinen enimmäisaika), jonka jälkeen sen voi tehdä uudelleen, jos asunto on vielä myymättä. Parhaassa tapauksessa se menee kaupaksi syyskuun mittaan, mutta ei koskaan tiedä. Yhtäältä on lamaa, toisaalta korkotaso on ihan pohjilla, niin että raha on lainaajille halpaa.  

Jätin kiinteistönvälittäjälle isäni asunnon avaimen. Hän hoitaa isännöitsijätodistukset, ja teettää kosteusmittauksen - sen sopiminen yrityksen kanssa vei häneltä puhelimessa 15 s, tekee sitä ilmeisesti päivittäin. Lasku tulee minulle kotiin. Eilen perjantaina hän on käynyt kuvaamassa asunnon. Siitä se etenee.

-----------

Kävin S-Pankissa ja sanoin irti isäni Ossuuskauppajäsenyyden. Sen saattoi tehdä nyt perunkirjoituksen jälkeen. Perukirjan kopioni jäi sinne. Tilillä olevat 96 euroa + koron pari senttiä siirrätin kuolinpesän tilille. Se asia on hoidettu loppuun, bonuskortti palautettu. 

----------

Kävin samasta kaupasta pari banaania ja viinerin minulle, paketin nakkeja Miinalle. Reissuilla vähän parempaa ruokaa hänelle. Syötiin autossa kahdestaan, ja käytin Miinan kaupungintalon rannassa kävelyllä, hörppäämässä järvestä vettä sekä tekemässä pusikkoon paskat. Miinakin oli sitten hoidettu. Monta asiaa samana päivänä.

----------

Kotiin palattuani maksoin lakiassistentin laskun ja siirsin 300 e omalle tililleni. Skannasin perukirjan ja lähetin sähköisen version myös veljentyttärille, talletin samalla sen sähköpostiini ja kahdelle tietokoneelle. Eiköhän se pysy tallessa. 

1 kommentti:

Sanna kirjoitti...

Hyvä kuulla, ettei tuo perunkirjoitus ole kovin vaikeasti luettavissa. Meillä on meidän perunkirjoitus selvityksessä, tai siis kohta on sen aika että täytyy alkaa sitä käydä läpi. Kun nyt nämä muut käytännön asiat saa pois päiväjärjestyksestä. https://www.tapiomakela.fi/perintooikeus