En ole mikään virsien asiantuntija - Suvivirsi keväällä ja Hoosianna jouluna on mitä yleensä muistan - mutta olen niitä nyt kuitenkin tänään katsellut. Minun pitää kai taas tapani mukaan puuttua kaikkeen. Kanttori periaatteessa voi valita virret tilaisuuden mukaisesti, mutta en oikein tykkää virsikirjan hautajaisvirsiksi määrittelemistä synkkämielisistä ralleista. Minusta hautajaiset on kunnioittava ja rauhallinen muistotilaisuus pois lähteneelle ihmiselle, ei mitkään parkujaiset joissa pitäisi kamalasti osoittaa murhetta, itkua ja hammasten kiristystä.
Jos luen oikein seremoniakaavaa, niin siunaustilaisuuteen tarvitaan kaksi virttä. Sen lisäksi uruilla soitettu päätösmusiikki tilaisuuden päätteeksi on suvussa ollut nätti tapa.
Ehdottaisin seuraavia:
1. 631 Oi Herra jos mä matkamies maan.
Isäni joskus lauleskeli tai tapaili virren pätkiä mökillä kiikkutuolissa istuessaan, ja tämä oli niitä. Maan korvessa -laulu oli toinen minkä muistan, mutta se ei näköjään olekaan virsi. Tuomari Nurmiolla ja Sielun veljeksillä on virrestä maallinen bluusversio, mutta se ei kuulu tähän.
http://youtu.be/KVRyVJkU7z8
2. 517 Herra kädelläsi, tai 622
Mato matkamies maan. 517 on lapsille tuttu, ja heitä on jonkin verran tilaisuuteen tulossa. Se on nätti laulu, olen kuullut sen joskus, ja sen viimeinen säkeistö tekee siitä hyvin hautajaisiinkin sopivan. 622 taas on vanha virsi, tuttu isäni sukupolvelle, mutta näköjään myös veljentyttäret sen tuntevat. En ole oikein varma kumpiko niistä pitäisi ottaa. Ehkä kuitenkin tuo Matkamies.
http://youtu.be/nU_ugesWPow
3. Päätösmusiikki
Johan Sebastian Bachin Koraali no. 10 Jesus bleibet meine Freude kantaatista Herz und Mund und Tat und
Leben, BWV 147.
Se tuli mieleeni siksi, että tutustuin itse tähän koraaliin urkuversiona 1970-l lopussa, muistaakseni 1978, kun satuin ostamaan levyllisen Bachia. Olen kuunnellut sitä levysoittimella asunnossa, missä sen aikainen perhe oli vielä kasassa. Minäkin olin kesät vielä silloin osittain siellä, vaikka talvet jo muualla opiskelemassa. Sen kummemmin se koraali ei isääni liity, mutta kaipa kanttorit ovat sitä kirkossakin soittaneet, hyvää musiikkia.
Toinen linkki on, että Bach sävelsi sen Marian vierailupäiväksi 2.7.1723, ja jos lähdetään isäni arvioidusta kuolinpäivästä 1.7, niin sattuu samaan vuodenaikaan hyvin lähelle.
http://youtu.be/cbq-5hCuq54
Saman saisi soittaa minunkin hautajaisissani, mutta jos sen kertaisille järjestelijöille tulee jotain muuta mieleen, niin ei asialla taida olla minulle enää siinä vaiheessa suurta väliä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti