torstai 21. kesäkuuta 2012

Kiwi kukkii

Meidän 10-v vanha kiwimme innostui kukkimaan. Siitä on löytynyt parina vuonna alaoksilta marja tai pari, tai siis kaiken huomaava tytär on ne löytänyt, joten on se meidän huomaamatta kukkinutkin, mutta tällaista kukintaa ei olla koskaan ennen nähty. Kukkia on ylhäälläkin ja monessa oksassa.
 Se tekee kukkansa roikkumaan oksien alapuolelle, joten ei niitä helposti ole huomannut kun niitä on ollut vain alaoksissa. Ihmettelen myös mikä on sen pölyttäjä Kiinassa. Yhden pienen kärpäsen kukissa näin, en muuta.

Tämä tekee vain mehtämansikan kokoisia karvaisia marjoja, mutta syötäviä ne on. Mietoja, ei pahoja. Enkä edes tiedä missä määrin tätä voi kiwiksi sanoa; sillä nimellä taimi kuitenkin minulle myytiin. Varsinaisesti tämä on jokin itäaasialainen Actinidia eli laikkuköynöslaji kuten hedelmäkiwikin. Tässä on jopa joissakin lehdissä kahta väriä, tosin aika harvoissa.

Enkä ole varma voiko tätä sanoa Kiinankarviaiseksi mikä hedelmäkiwin nimi oli Suomessa joskus kauan sitten. Pieneltä karvaiselta karviaiselta marja joka tapauksessa tuntuu. Marjojen takia tätä ei kasvateta, vaan ihan eksotiikan. Varret selviää pakkastalvistakin hyvin.
 Kiwi kasvaa samassa rivissä kiviraunion edessä porukoissa  karhunvatun kanssa, alkavat mennä jo toistensa sekaan.

Ei kommentteja: