tiistai 29. toukokuuta 2012

Kortteen tappoa

Ei pidä märkä sanomalehti kortetta aisoissa. Ohdakkeen pitää, siitä ei näkynyt jälkeäkään, mutta korte tulee lävitse kuin se olisi ilmaa. Sillä on ilmeisen terävä kärki ja voimaa työntyä eteenpäin. Sitä nousi aivan sakeanaan. Eli yhden kesän huolimaton kesannointi ei tähän maahan riitä, eikä tässä edelleenkään voi mitään puita pienempää kasvattaa.
 Ratkaisuni näihin kriiseihin ovat aika yksitoikkoisia. Musta kate maan pintaan ja betonikiveä päälle. Betoni on siinä vähän painona mutta myös lämmön kerääjänä ja säilyttäjänä kylminä öinä; tänne istutin viiniköynökseni.
Tulevina vuosina poistan peitteitä palan kerrallaan ja täytän perennoilla. Sen verran kohtuullisen alan yhdellä kertaa että saan sen nopeasti peitettyä kasvillisuudella. Mutta ei vielä tänä kesänä. Noinkohan se korte kuolee edes yhden kesän huonolla ja toisen kesän totaalikesannoinnilla? Ja pitääkö edes tuo muovi sitä pinnan alla? Ihailen kyllä sitkeyttä, mutta korte kuuluu mehtään, ei tähän. 

4 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Projekteja riittää :) Korte taitaa olla niitä pioneerikasveja, joka pukkaa joka paikkaan ensimmäisten joukossa.

Yamaba kirjoitti...

Minä luulen että se on mehtäkortetta, joka on asunut tässä jo satoja vuosia ennen kuin me ollaan tähän talo tehty. Se on kestänyt kaikki maansiirrot ja muokkaukset, ja päässyt niiden ansiosta entistä parempaan kasvukuntoon.

RH kirjoitti...

Niin mieki aattelin, että kortteen mielestä hän nimenomaan kuuluu siihen ja te jonnekin muualle :) meillä se on vuohenputki. Ja nokkonen.
Eikös korte ole monille myrkyillekin imuuni?

Yamaba kirjoitti...

Kortetta ei tietääkseni voi tappaa millään myrkyllä. Paitsi suolahapolla ja sellaisella, mutta sen juuristo menee metrin maan alle, joten suolahappoa tarvitsisi muutaman tonnin. Viielä sanotaan että sen massasta voi olla maan alla satakertainen määrä verrattuna siihen mitä nousee maan pinnalle, joten sillä on johonkin paikkaan asetuttuaan melkoisesti voimaa. Mielenkiintoinen kasvi.