lauantai 19. toukokuuta 2012

Hommia pihassa

Ajoin puruksi jouluna kaatamani huavan oksat, jotka oli talven rusakonruokana. Levittelin sitä rodojen alle; kun varjo nyt väheni niiden päältä, alkaa heinä kasvaa reippaammin.
 Ostin viiniköynöksen taimen, Vitis 'Rondon', joka on pääosin Vitis viniferaa, mutta sen talvenkestävyys tulee Vitis amurensikselta. Ei se tosin hirveän talvenkestävä ole, mutta reilut -20 astetta sen pitäisi selvittää. Jospa lumen sisällä sen verran olisi; on meillä sitä aina ollut kovien pakkasten aikaan. Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa se menee hyvin, viljelevät Saksassa ja Briteissäkin. En tiedä onko se paras viini tänne, mutta katsotaan.
 En vielä istuttanut. Aikani verkossa ohjeita luettuani arvelin olevan parasta lähteä lapion ja kangen kanssa puutarhan perille. Joka paikassa neuvoivat kaivamaan 40-60-100 cm syvät istutuskuopat. Juuriston pitäisi mennä ainakin metriin alaspäin, ja hyvin kasvaessaan viiniköynnöksistä voi tulla 100-vuotiaita. Joten kaivettu on nyt, kaksikin kuoppaa, koska kävin ahneeksi ja ajattelin istuttaa jonkin toisenkin viiniköynöksen Rondon kaveriksi. Sekä väännetty kiviä irti hiesusta kohtalainen määrä, ja ajettu hiesua pari kottikärrillistä tontin rajan yli julkiselle puollelle kuoppien tasoitukseen. Syvyyttä näillä istutuskuopilla on n. 80 cm, minkä jälkeen vastaan tuli alkuperäistä mehtämaata, joka on multaa sekin. Ja sen alla on lahoavaa puiden juuristoa, jota myöten viini pääsee vielä syvemmälle jos haluaa juuriaan maahan upottaa. Silttikerros tässä on talon pohjaa kaivettaessa syrjään siirrettyä tarpeetonta maata.
Sieltä isot kivetkin on, raunioksi kerätty tontin nurkkaan. Niiden pitäisi johtaa kesäisin lämpöä maan pinnan yläpuolelta alas multakerrokseen ja  lämmittää maa syvältä. Jospa viini tykkäisi siitäkin. Paikka saa nyt olla pari päivää auki ja lämmetä ennen kuin mitään istutan. Mitään routaa siellä ei missään tullut vastaan, mutta kylmää se vielä on. Eikä minulla ole käyttökelpoista kompostiakaan tässä vaiheessa vuotta. Pitänee ostaa kaupasta pari säkkiä multaa kuoppaa kohden. Tehdään tämä nyt oikein vaikeasti.

Ei kommentteja: