perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pietarin arkkitehtuuria

Kovin mielenkiintoista täällä ei ole ehtinyt olla, mitä nyt on vähän kulkenut kaupungilla paikasta toiseen. Demokraattisia kansalaisia on toki mielenkiintoista kuunnella heidä kritisoidessaan vallanpitäjiä ja korruptiota siitä kuinka kaupungin klassinen arkkitehtuuri tuhotaan sumeilematta. Esimerkkinä Stockmannin tavaratalo Moskovan aseman edessä,

Ja Galerian kauppakeskus siitä parin sadan metrin päässä. Ongelmana näissä on, että nämä ovat feikkejä. Stockmannia edeltänyt talo pantiin totaalisesti maan tasalle ja tehtiin paikalle uusi. Sen ulkokoristeet ovat joko entisöityjä vanhoja tai sitten vanhojen mallien mukaan tehtyjä uusia. Galeria vain jäljittelee venäläistä imperiaalista arkkitehtuuria, mutta on kokonaan uusi rakennus.

Mutta no, enpä tiedä. 30-vuotiaassa hometalossa aikani töitä tehtyäni tiedän ettei sellaisissa välttämättä ole mukavaa. Se että museovirasto ei anna purkaa sitä "koska rakennettu kokonaisuus muuttuisi" on täysin typerää. Jos se olisi 300 vuotta vanha niin asian ymmärtäisi. Minusta on ihan ok että käyttökelvottomat rakennukset puretaan ja tehdään uudet, joissa on kunnollinen lämpöeristys, lämmitys, ilmanvaihto ja toimiva tekniikka. Nämä venäläiset sentää tekee ympäristöön sopivaa väritystä ja tyyliä. Suomessa uudisrakentamisen arkkitehtoninen tyyli muutti kaupunkien keskustojen ilmeen totaalisesti 1960-luvulta lähtien toisenlaiseksi, halvahkoista lasi- ja betonilaatikoista koostuvaksi mössöksi. Minusta näissä Pietarin taloissa on kuitenkin tyyliä. Ei niitä satunnainen vierailija erota visuaalisesti viereisistä taloista. Minusta Venäjällä ainakin näiden historiallisten kaupunkien keskustoissa hoidetaan asia komeammin kuin Suomessa. 

Lämmittäminen on kyllä ongelma täällä. Galeriassa ei pysty olemaan sisällä muutamaa minuuttia kauempaa ulkovaatteilla. Pitäisi vaihtaa sortseihin, T-paitaan ja sandaaleihin. Venäläisiä asia ei näytä häiritsevän. Ovat ilmeisen tottuneita sisäisiin tropiikkeihin.

Minä en ole tässä prameassa keskustassa töissä. Vanhalla alueella kyllä, mutta sellaisella missä on tällaisia taloja, ja missä kulkukoirat juoksentelee kaduilla ruokaa etsien. Nopeita olentoja, ei niitä satunnainen kuvaaja niin vain nappaa kameraan. Talo sentään ei päässyt karkuun. 


Työpaikalla on ikkunat vielä tallessa. Kätevää; tuulee erittäin kovaa, tietänee sadetta. Ei palennut sisällä, eikä liikenteen meteli tule sisään niin kuin ikkunattomaan taloon tulee. Lämmintä +6 astetta, joten sade tulee varmaan vetenä. Lunta täällä etelän kaupungissa ei näe enää missään; metissä oli tullessa vielä kerros.


2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Sielläpä sitä näkemistä paljon. Ovat todellakin entisöineet paljon ja mitä sen väliä miten. Myös uusi saa näyttää vanhalta. Siinä olisikin todella paljon oppimista täällä meidän suojeluhysteriassa.

Yamaba kirjoitti...

No niin, olemme ihan yhtä mieltä.