perjantai 2. maaliskuuta 2012

Sieboldhuis & Hortus Botanicus

Tässä hotellissa on yksi erittäin hyvä puoli. Tämä on melkein vastapäätä Siebold-museota. Tuo iso ruskeatiilinen talo keskellä. Se on hyvin mielenkiintoinen paikka ainakin jos on Japanin historiasta kiinnostunut. Kaikenlaista tavaraa kasvi- ja eläinnäytteistä 1800-luvun alun karttoihin. Niillä oli myös myynnissä vanhoja puupiirroksia, hintaluokassa 1000 - 4000 euroa. Jätin ostamatta, mutta ihailin.

 Sieboldhuisista pari sataa metriä eteenpäin - tuonne vasemmalle siis - on Hortus Botanicus, Euroopan vanhin ja yksi maailman vanhimmista kasvitieteellisistä puutarhoista, perustettu 1500-luvun lopulla. Tässä alla portin vieressä on vanhin elossa oleva sinne istutettu puu, 1601 istutettu kultasade. Hollannin 1630-luvun tulppaanivillitys sai sekin alkunsa tästä puistosta, sillä tänne niitä tuotiin Wienin kautta Turkista ja alettiin kasvattaa. Sitä myöten syntyi myös tulppaaneiden kasvatus suomalaisissa pihoissa.
 Nyt siellä toki oli talvi vielä, vähän kävijöitä ja puut lehdettömiä.
 Kasvihuoneetkin siellä oli vanhoja, ja myös niissä mielenkiintoisia kasveja. Esimerkiksi suokasveja. Tällainen happaman maan kukkapenkin voisi itsekin mielellään joskus perustaa.
 Etelän maiden kihokkeja. Hehkuvat aurigon valossa.
 Useita tuhansia orkideoja yhdessä kasvihuoneessa, pääosin Kaakkois-Aasiasta. Kokoelmien alku on tietysti Hollannin Itä-Intian ajoissa.
Koska puutarha on niin vanha, ei se ole kovin iso, mutta hyvin vaikuttava ja mielenkiintoinen se on. Linné muun muassa on tehnyt siellä töitä luokitellessaan maailman kasveja. Hollantilaiset kuskasivat niitä tänne kaikkialta, erityisesti siirtomaistaan; Japanista myös jonkin verran Linnén aikojen jälkeen. Puistossa on aitoja Sieboldin Japanista tuomia puita edelleen kasvamassa.

3 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Haa! Siinäpä kohde, jossa täytyy joskus käydä. Mielenkiintoista!

RH kirjoitti...

Jännä tuo kihokki. Onkohan niille siellä ötököitä syötäväksi?

Yamaba kirjoitti...

Minäkin haluaisin puutarhaan vielä toisenkin kerran. Tykkäsin kovin. Kasvihuoneissa en pannut merkille lentäviä ötököitä ainakaan sen vertaa että niistä olisi haittaa ollut. Kihokkeja oli kuitenkin paljon ja ne oli yleensä oikein hyvinvoivan näköisiä, joten kyllä ne jostain ravinteita saavat. Tavalla tai toisella. Jos ne kaikki siellä houkuttelevat kukkakärpäsiä, niin ei niitä voi paljoa ehkä ollakaan, koska isoja kihokkeja oli kymmeniä.