torstai 29. maaliskuuta 2012

Erään matkan pää


Ohitti minut yhdellä suoralla, hujahti ohi vain. Vauhtia arviolta 150 km/h; joka tapauksessa rajua ylinopeutta hän ajoi, ehti juuri takaisin oikealle kaistalle vastaan tulevan auton edestä. Aamulla klo 7 jälkeen; räntäsadetta, tien pinta hyyhmässä ja sen alla jäässä. Minä ajelin töihin, rauhallisesti, 85 km/h, olin lähtenyt niin ajoissa että kiirettä ei ollut, ja keli oli hyvin huono.

Se oli itse asiassa sama suora missä itse olen saanut toistaiseksi ainoan ylinopeussakkoni, saattoi olla vuonna 2004. Ohitustilanteessa sekin. Mutta silloin oli kirkas kuiva päivä.

10 min kuluttua tulin isoon risteykseen, missä tapasin saman auton, tien poskessa lyhtypylvääseen pysähtyneenä. Törmäys on ollut kova. Pylväs oli poikki ja sen säleitä ympäri maastoa, myös tielle asti lentäneinä, ja auton osia oli samalla tavoin lennellyt ympäriinsä. Pylväs roikkui sähköjohdosta, auto oli vetänyt sen juuren pari metriä metsän suuntaan, mihin se oli rinteeseen pysähtynyt. Kuski oli pysynyt tiellä niin kauan kuin ajoi kovaa, mutta menettänyt hallinnan kun risteys tuli vastaan ja hän on ruvennut loivassa alamäessä jarruttamaan.

En jäänyt turistiksi katselemaan, siinä oli jo 5 autoa pysähtyneenä ja ihmiset soittelemassa kännyköillään. Kohta tuli vastaan 2 poliisiautoa ja ambulanssi vilkut päällä. Eli luultavasti kuski oli vielä hengissä, turvavyön ja suojatyynynsä suojissa, pylväskin murtuessaan jo vauhtia hidastaneena. Käteviä tuollaiset alhaalta ontoksi poratut nykypylväät, jotka antaa tällaisissa tilanteissa periksi. 

Mikä lie kuskilla kiireen aiheuttanut? Kiihko päästä jonnekin nopeasti? Raivo? Jännityksen halu? Mitään poliiseja ei perästä ajanut, joten tuskin hän pakomatkalla oli. Ei tiedä; siihen pylvääseen se kiire kuitenkin loppui.

Illalla töistä klo 7 jälkeen palatessa otin paikasta kuvan. Se oli jo pitkälti siistitty. Auto viety pois ja pylväs irrotettu johdosta sekä laskettu siististi maahan. Isoimmat rojut kerätty pois niin tieltä kuin ojastakin.

Pysäyttää se tuollainen näkijänsäkin. Tuntuu vielä mielessä näin illalla. Kitkarenkaiden yksi hyvä puoli on, että niistä tietää varmasti ettei ne pidä hyvin tuollaisella kelillä, missä on räntää mustan jään päällä. Ne pitää ok kohtuullisella vauhdilla ja pehmeästi ennakoiden ajaen, ja niiden kanssa tietää ettei pidä yrittääkään liikaa. 


Blogger ei nyt salli kuvien lähettämistä. Ei mahda mitään, mutta eipähän nuo tosin kovin kauniitakaan olisi olleet. ... ei mene kuvia nyt aamuyöstäkään. Alan vähän väsyä tähän. "Turha kiire pois ...", mutta saisi tämä alkaa jo toimia.  ...  ...  Jaha, eipä noinkaan, kyse on muusta:  Google vain tekee jäynää Operalle eikä salli sen käyttöä Bloggerissa. Chromella nousee kuvat ongelmitta. Mutta tällainen epäkohteliaisuus taitaa merkitä sitä että Bloggerin ja minun suhteeseen voi tulla säröjä.

---------------

Pari päivää myöhemmin, 1.4. Kuskin profiilista kiertää huhu, luulisin pääpiirteissään luotettavaksi: 22-vuotias nainen, täydessä kännissä, ei vahingoittunut kolarissa millään tavalla. Kortti toki kuivumaan, rikosrekisterin alku, vahinkojen korvaaminen ja sen sellaista. Nuo pylväät ei ole mitään halpoja, luulisin että uusiminen maksaa useita tuhansia euroja töineen; kaksikin reissua nosturiautolla ja miehistöllä, siis siivoaminen kolarin jälkeen ja uuden pylvään asennus kunhan routa sulaa.

Mitä lie tehnyt nuori nainen kännissä vanhan auton ratissa räntäisenä torstaiaamuna klo 7 jälkeen 150 km/h mittarissa?  Raivo motiivina ensimmäisenä mieleen nousee. Ei ehkä yhtä niistä kaikkein ihanimmista öistä takana, ja päivän alkaminen kunnon riidalla? Mutta ei tiedä, tätä ei ole huhut selvittäneet. Onhan hän voinut vain lyödä humalapäissään vetoa kuinka nopeasti pääsee paikasta a paikkaan b. Olenko vain sukupuolten tasa-arvon kannalta epäneutraali ajatellessani että jälkimmäinen vaihtoehto viittaisi todennäköisemmin nuoreen mieheen, joita pidän taipuvaisempina vastuuttomaan käytökseen kuin naisia, jotka yleensä toimivat vastuullisemmin muita ihmisiä kohtaan, paitsi raivostuessaan?



5 kommenttia:

RH kirjoitti...

Tosiaan; en ole kokeillut Chromella laittaa kuvia, Operalla se herjaa, ja joudun käyttämään Picasa-verkkoalbumia. Chromella en taas löydä koko Picasaa, linkit on erilaiset kuin Operalla. Ja Operalla kun käyttää Picasaa, näkyy varoitus, että selain ei sovi yhteen tämän kanssa, mutta voithan yrittää...

Toivottavasti kuski jäi tärskystä henkiin, ja otti opiksi. Vaikka olis kuinka kiire ja kaikilla herkuilla varustettu auto alla, ei luonnonvoimille ja fysiikan laeille voi mitään.

lepis kirjoitti...

No huh! Kyllä se pistää hiljaiseksi tuollainen aamun aloitus. Ja pitkäksi aikaa.

Oi niitä aikoja, kun kiire oli korkeintaan saada viljat kuivina talvisäilöön.

Yamaba kirjoitti...

Jäi se henkiin. Kirjoitan kuskin kuvauksen itse blogiin, jos siitä sattuu joskus joku satunnainen turisti kiinnostumaan..

Kaikki nämä selaimet on tähän asti toimineet aika hyvin kaikkialla, mutta nyt näyttää siltä että yhtiöt alkavat tehdä vakavissaan jäynää toisilleen. Työkoneella voi käyttää vain kahta selaista, Firefoxia ja Microsoftin Exploreria, ja molempia tarvitaan. Yksi salattu järjestelmä ei avaudu yhden yhdellä versiolla ja toinen ei avaudu toisella.

Ajoi ne kyllä ennen kovaa hevosillakin: "Juokse sinä humma ... " Ja oli se yksi jyrkkä mutka mäen jälkeen, missä saman talon isäntä ajoi romuksi kolme autoa ja itsensäkin, kun ei vielä ollut niitä turvavöitä, tai niitä ei ainakaan käytetty. Eikä autot vielä vinkuneet paniikinomaisesti jos vyön solkea ei työnnetty koloonsa auton lähtiessä liikkeelle.

RH kirjoitti...

Toimi muuten Chromella ihan suoraan... täytyykin käyttää sitä, kun tahtoo laittaa kuvia.

Yamaba kirjoitti...

Siltä näyttää. Maailma näyttää jakautuvan paikkoihin, joissa käy vain tietty selain. Ilmaisiahan nuo on. Opera ennen pitkää pullistuu pihalle, koska se on niistä pienin. Sääli, koska olen käyttänyt sitä vuosikymmenen pääselaimena ja pidän siitä.