sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Jouluaatto

Joulu sitten tuli taas. Jouluaattona siihen touhuun piti jo väkisin ruveta. Tosin olin hakenut tyttären kanssa kuusen jo edellisenä päivänä. Reilu 3m, sillä on käyttöä seipäänä joulun jälkeenkin. Minä hoitelin aattona lumityöt (3-4 cm märkää räntää; 45 min), autojen pesut, alakerran imuroinnin ja lattian pesun, saunan lämmityksen, ulkovalot ja -kynttilät, ruuan levittelyn pitkin pihapuita linnuille, koiran kävelyttämisen ja kuusen paikalleen laittamisen. Vaimo hoiti ruokapuolen. Tytär autteli kumpaakin, ja etenkin siivosi omaa huonettaan. Kuusi koristeltiin porukalla. Siihen kepeästi päivä meni. Loppu oli jo saunomista, syömistä ja porukalla oloa. 
 Lahjojen määrä on onneksi lähtenyt jo selvään laskuun. Tyttärelle jotain. Kirjoja minulta; minähän en koskaan osta kenellekään mitään muuta kuin kirjoja. Paitsi isälleni paxin (sauvasekoittimen), mutta se meni tarpeeseen, ja sen joululahjan annoin jo marraskuussa. Tyttären pienenä ollessa lahjoja oli isossa säkissä ja pukki ne jakoi, mutta ne ajat on jo takana.
15-vuotiaat tytöt näkyy ostavan toisilleen pieniä pehmoleluja, meikkitavaroita, shampoita, nahkasaippuoita ja nahkarasvoja. Siellä pääasiallinen lahjatrafiikki näkyy nykyään kulkevan. Heitä on useampia jotka ostavat toisilleen. Sieltä tulleet ei tuossa pinossa näykään. Vaimo kroonisena ostoksilla kävijänä ei mitenkään ollut malttanut olla ostamatta minulle kahta pientä lasia, mitä en olisi tarvinnut. Minulla on jo lasi viinan juontia varten, vieraille voi antaa pikaristakin. Tytär antoi joululahjaksi hartiahieronnan, mikä oli oikein hyvä. Tuntuu mukavalta, eikä sitä tarvitse varastoida mihinkään kaappiin.

Aattopäivän satoi rännän jälkeen vettä, illalla pakasti mukavasti. Samalla alkoi tuulla kovaa, mikä puhalsi lyhyjen sisällä olemattomat ulkokynttilät sammuksiin, jolloin sydämet kytivät tuhkaksi. Tein niihin uudet sydämet mättämällä steariinin päälle keoksi puutikkuja ja nostin ne tuulensuojaan. Siellä paloivat aamuun asti. Vielä kun klo 6 jälkeen läksin koiralenkille, mutta sieltä palattuani tuuli vielä kovemmin. Saapahan polttaa samoja kynttilöitä vielä tänä iltana. Rituaali sekin. Siinä hukataan aika paljon energiaa, enkä sen enempää illalla kuin aamullakaan nähnyt koiralenkillä ketään naapureita kävelyillä toisten pihojen koristeita katselemassa. Valtakunnan bruttokansantuotteeseen se kuitenkin tuo oman lisänsä.

Nyt pitäisi pysytellä pari päivää väkisin tekemättä töitä.

Ei kommentteja: