sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Chasseurs de dragons : Lohikäärmeenmetsästäjät

Erittäin hienoja ranskalaisia animeja. Yhtäältä Chasseurs de dragons on TV:ssä 2006 lähtien esitetty piirrosanimesarja, jota on myynnissä DVD:nä nykyään; Saison 1. Saison 2 ei ole vielä saatavilla ainakaan Ranskan Amazonissa. Toisaalta Chasseurs de dragons on elokuva, joka on toteutettu nukkeanimaatiotekniikalla. Sopivat sekä lapsille että aikuisille; elokuva on vähän pelottavampi. Edellisissäkin on joskus hurjasti karjuvia lohikäärmeitä, ja joskus niitä tapetaan miekalla yms välineillä, mutta vähemmän pelottavia ne ovat kuitenkin kuin elokuva. Ei sekään kauhuelokuva ole, lohikäärmeet vain on esitetty siinä kamalampina. Kummassakaan ei koko aika ole ollenkaan pelkkää taistelua, eikä se ole keskeisessä asemassa. On melskettä toki. Mutta keskeisessä asemassa minusta näissä on animeissa on matkustaminen hyvin oudossa mutta kauniissa maailmassa, oudot ihmis- ja lohikäärmetyypit, sekä tietysti metsästäjien ja heidän ystäviensä keskinäiset välit.

Joka tapauksessa ne ovat hyviä. Ja erilaisia. Ne ovat erilaisia kuin japanilaiset ja amerikkalaiset animaatiot; vaikea sanoa missä. No, amerikkalaiset on aika  tökköjä ja niissä se mäiskiminen on keskeistä, sekä suoraviivainen sankarius vaikeuksien kautta voittoon. Amerikkalaisissa on kaikissa sama tarina, enkä minä niitä juuri viitsi katsoakaan. Niko - lentäjän poika on tietysti tehty täysin samalla sapluunalla; myy hyvin, mutta jättää huonohkon maun suuhun.

Japanilaiset on monipuolisempia, ja Chasseurs de dragonit on samanlaisia siinä; esiintyjien käyttäytyminen ja ajattelun logiikka vain on ranskalaista, ei japanilaista. En tiennyt että Euroopassa näin hyvää ja omaperäistä animea osataan tehdäkään. Amerikassa Chasseurs de dragonit ei näytä myyvän kovin hyvin, mutta kyllä monessa maassa muualla maailmassa.

Jos ei osaa ranskaa - eikä meilläkään kukaan puhuttua ranskaa osaa, vaikka kirjoitetusta voi jotain selvää saadakin - ei haittaa mitään. Tarinoiden juonista pääsee kiinni eläytymällä niihin. Englanniksikin näitä kai on saatavilla, mutta suosittelisin katsomista autenttisella alkuperäiskielellä. Niihin maisemiin minä kaikkein eniten olen ihastunut.

2 kommenttia:

Buntu kirjoitti...

Oletko huomannut, että tuollainenkin on ilmestynyt? Lienee sarjassaan merkittävin teos Suomessa.

Yamaba kirjoitti...

En tiennyt kirjasta mitään. Koko syksyn on tapahtunut töissä niin paljon, että ympärilleen ei paljoa ole ehtinyt vilkaista. Mutta kiitos paljon tiedosta. Tilasin kirjan heti. Meillä joitakin satoja tunteja japanilaista animea jo on, mutta yhtään systemaattista historiaa siitä en vielä ole lukenut. Ja hyvä pitää yllä suomalaista kirjoittamista ja kirjankustannusta.