lauantai 29. lokakuuta 2011

Lontoo 5

Lontoo oli aika puhdas. Erittäin harvoin näki enää koiranpaskaa, eikä paljoa muutakaan roskaa. Kaikki maailman kaupungit Tokiosta Helsinkiin ja Irkutskista Lontooseen ovat puhdistuneet paljon siitä mitä ne olivat 20-30 vuotta sitten. Kansaa on koulutettu, ja sakot + valvonta ovat kohtuullisen tehokkaita keinoja. 
Muuten Lontoosta voi sanoa, että se oli kallis ja ahdas, sekä täynnä brittilogiikkaa, jonka opetteluun menee oma aikansa. Hintatasosta esimerkkinä hotellimme Paddingtonin aseman (jonne pääsee kätevästi suoraan Heathrow Express-junalla) lähellä: pieni hotelli, asemalta kävellen 10 min. Vuorokausihinta 120 euroa, ei aamiaista, ei ilmaista internetyhteyttä, ei jääkaappia. Pieni vanha huone, jossa ei paljoa lattiatilaa 3 sängyn lisäksi. Vanhan ikkunan raoista veti tuulisina öinä. Lämmin vesi saattoi loppua aamuisin suihkussa. Vessa tiputteli vettä jatkuvasti. Internet maksoi 10 puntaa vuorokausi, mutta oli hidas ja toimi jos toimi.  Minun piti hoitaa sieltä töitäni Adoben Connect Pro 8 ohjelmalla, mutta ei siitä mitään tullut. Puhelimella ja sähköpostilla, silloin kun onnistui.

Lontoo on vanha kaupunki, jota on korjattu vuosisatojen aikana paljon, paikkaa paikan päälle, ja sitä korjataan koko ajan edelleen. Jostain aina alkaa vuotaa. Ei milloinkaan voi luottaa siihen että asiat toimisivat, vaan joka päivä tapaa jotain joka ei sillä hetkellä toimi. Metrolinja, bussilinja, maanalaisen liukuportaat, tavaratalon hissi, kaupan kassakone, hotellin lämmin vesi, puhelinverkko ... jne jne. On tätä kaikkea Suomessakin, mutta toimimattomuuden frekvenssi ei ole ollenkaan yhtä nopea kuin Lontoossa. Yrittää ne kyllä korjailla rikki menneitä asioita kohtuullisen nopeasti.

Toisaalta Lontoossa on paljon nähtävää ja siellä on helppo liikkua. Kieli on helppoa, ja paikannimet on helppo muistaa, koska niistä on niin iso osa jo tuttuja historiasta, pop-lauluista ja elokuvista. Paikallisten kanssa tulee helposti toimeen, etenkin kun ei jää ihmettelemään kaikkia brittilogiikan kummallisuuksia. En osaa määritellä brittilogiikkaa; se tarkoittaa vain sitä että he toimivat monissa tilanteissa toisin kuin suomalaisella tai japanilaisella kokemuksella odottaisi. Pleasen ja thank youn tarvitsee vakiovarusteiksi joka paikkaan, mutta ne on kevyitä kantaa mukana.

Ehkä joskus taas Lontooseen, mutta ei kovin pian. Ainakaan perhematkalle; töistä ei tiedä minne ne milloinkin vievät. Perhe on tyytyväinen reissuun, joten kaipa se kannatti tehdä.

Ei kommentteja: