torstai 14. heinäkuuta 2011

Betonikiveystä, jatkuu vaan

Siltä varalta, että tästä olisi jollekulle jotain hyötyä joskus, jatkan ja jatkan vaan. Kävin Ramirentiltä giljotiinin. Riittävän ison jotta työskentely olisi helppoa. Kun tuon pitkän vipuvarren kääntää alas, katkeaa betonikiveltä kaula, tai koko ruumis kahtia. Joskus tosin neljään osaan; joskut kivistä on aika pehmeitä ja murtuvat leikattaessa. Eli niissä on kohtalainen hukkaprosentti. Rällälällä pysyvät paremmin ehjinä, mutta se on hidasta, meluista ja hemmetin pölisevää. Sitä kannattaa käyttää vain todella tarkkoihin leikkauksiin, eikä tässä sellaisia ollut.


Giljotiinilla saa tehtyä nätisti liitoksen taloa ympäröivän vanhan kiveyksen kaarevaan kulmaan. Sanoisin, että uusi jälki on parempaa kuin vanha. Jotain aina oppii tehdessään.

Tai kivisen kukkapenkin reunaan. Kuskasin joku vuosi sitten nuo kivet louhokselta, eikä ne maksaneet juuri mitään. Olivat menossa murskeeksi, eikähän se ole kallista. Tonneittain sitä myydään.

Tai naapurin vastaisen muurikiveyksen kulman. Kaikkia leikkauksia ei giljotiinilla saa suoraksi, vaan pehmeämpään kiveen tulee murtumia. Niistä ei kannata välittää. Ei niitä valmiissa ja vähän vanhentuneessa pinnassa enää silmä huomaa.

Ei kivet näy olevan saman kokoisia. Niissä on pieniä heittoja joka suuntaan. Giljotiinin kanssa näkee hyvin, miten joku kivi on milliä paksumpi tai ohuempi kuin jokin toinen, koska tila leukojen välissä pysyy aina samana, mutta joitakin kiviä joutuu ahtamaan sisään, toisissa taas on selvää klappia.

Lopuksi ajoin pinnan kahteen kertaan täryllä. Pieni 60 kg täry, jossa on muovinen pohja, jotta se ei raapisi pintaa. Tosin hiekassa oli seassa sepeliä, jotka jätti naarmuja, ja jotka sai paikoitellen täryn jauhamaan paikoillaan. Auton edellinen kuorma on ilmeisesti ollut sepeliä ja sitä on jäänyt lavalle.

Sain työtarjouksen omakotitalon pihan kiveyksen teosta ja vanhan korjaamisesta. Pitäisiköhän vaihtaa ammattia? Pitänee kuitenkin vain ottaa kunnianosoituksena, mutta ei sitä tiedä vaikka saneerattaisiin joskus yliopistolta kokonaan pois. Jos käy niin, että en sovi profiiliin.

Täry jauhoi pienet epätasaisuudet kiveyksen pinnassa pois, sekä asetteli nyt jo kuivuneen hiekan rakoihin. Suurin osa hiekasta häipyi täryllä. Ei sitä ole enää paljoa loppusiivoukseen.

Ei kommentteja: