torstai 9. kesäkuuta 2011

Muuta rakentelua

On siellä tietysti rakennuksia, joita ei ihan heti pureta. Uralin valtionyliopiston päärakennus.


Venäjän presidentin asunto, siltä varalta että hän sattuisi haluamaan käydä Ekaterinburgissa. Medvedev on käynyt tässä kerran. En tiedä onko se muuten tyhjillään, vain häntä odottaen. Tämä on jokin vanha porvaristalo joen rannalla, joka Neuvostoliiton ajan oli virastokäytössä, ja nyt siis presidenttiä varten.

Tässä kuvassa näkyy Uralin pihlaja. Kukassa vielä. Ei niitä hirveän paljon siellä ollut. Ja joen takana näkyy kirkkorakennus.

Useampiakin niitä siellä on. Sininen on vanha ortodoksikirkko. Vaaleat kultakupoliset on pystytetty paikalle, missä viimeinen tsaari Nikolai II perheineen ja palvelijoineen teloitettiin 1917.

Yksi entinen rähjäinen alikulkutunneli, jota joskus käytin useaan kertaan, on siistitty. Siellä ei enää kukaan pummannut rahaa eikä tupakkaa, ja sotkuiset graffitit oli peitetty ehkä hiukan oudoin, mutta kuitenkin siistein maalauksin, tai sitten vain valkealla maalilla.

Samaa sotkemisen vastaista taistelua käydään muuallakin. Kai ne maksaa alan tekijöille siistien töiden tekemisestä, joita muut ei sitten kehtaa tuhota. Tämä on jonkin sähkökopin seinää.

Ja kyllä siellä yritetään kovasti pitää kaupunkia siistinä muutenkin, satoi tai paistoi. Tässä on puistotyöläisiä, lähinnäkeski-iän vanhemmalla puolella olevia naisia, useat Keski-Aasiasta, nostamassa kukkineita tulppaaneja pois kukkapenkistä ja istuttamassa jotain muuta tilalle.

Keski-aasialaisia on töissä erilaisilla palvelualoilla paljon, varsin hyvin venäläisten kanssa toimeen tullen. Se varsinainen vaikea etninen jännite on venäläisten ja kaukaasialaisten välillä, mutta näitä jälkimmäisiä ei Ekaterinburgissa paljoa näkynyt.

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Uralin pihlaja, eikö se ollut jokin biisi? En ole osannut yhdistää sitä oikeaan puuhun :)
Aikamoinen sirkusteltta tuo presitentin residenssi.

Yamaba kirjoitti...

Uralin pihlaja on venäläinen laulu, josta tuli Suomessa iso hitti sotien jälkeen, jos ei jo ennen niitä ... en ole varma. Sitä on kuitenkin levyttäneet lukuisat laulajat Erkki Junkkarisesta Arja Saionmaahan. Lapsena sitä kuuli radiosta.